Hækkerup afviser kovending om familiesammenføring

Justitsminister Karen Hækkerup (S) afviser, at regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) åbningstale har foretaget en kovending om familiesammenføringer.

Det siger hun, efter at åbningstalen har ført til diskussion om, hvorvidt Thorning sætter både sin justitsminister og socialminister på plads med meldingen om, at man ikke får familiesammenføring i det første år i Danmark efter at være flygtet fra en borgerkrig som i Syrien.

Sagen tager sit udspring i et pressemøde den 19. september i år, hvor Karen Hækkerup og socialminister Manu Sareen præsenterede regeringens udspil, som giver asylsøgere foreløbigt ophold.

Ved pressemødet kunne de to ministre ikke oplyse, om regeringen giver familiesammenføring til asylsøgere med midlertidigt ophold. Disse får først et års ophold, siden forlænges deres opholdstilladelse med to år ad gangen.

Karen Hækkerup siger i dag:

- Vi ville utrolig gerne præsentere vores stramning på asylområdet i forbindelse med august-tallene, men vi var ikke færdig med den del, der handler om familiesammenføringerne. Derfor sagde jeg, som jeg gjorde, siger Karen Hækkerup.

Hun henviser dermed til, at hun efter pressemødet i en mail til Politiken forsikrede, at de berørte asylsøgere kan hente deres hustru eller børn til Danmark:

- Vi har lavet en fornuftig stramning af asylreglerne frem, men de flygtninge, disse stramninger rammer, skal have ret til at blive ført sammen med deres familie, sagde hun i mailen.

Karen Hækkerup mener dog ikke, at det strider mod Helle Thorning-Schmidts budskab om, at man ikke får familiesammenføring i det første år i Danmark efter at være flygtet fra en borgerkrig:

- Man skal have ret til at blive sammenført med sin familie. Det har man også stadigvæk. Den ret gælder så først, når man har fået sit opholdsgrundlag genvurderet, siger Karen Hækkerup til Ritzau.

Hun siger, at meldingen om familiesammenføring kommer nu, fordi regeringen gør klar til at sende det færdige lovforslag i høring.

Spørgsmål: Fortryder du, at I ikke ventede til med at præsentere stramningen, til I havde klarhed over reglerne for familiesammenføringer?

- Nej, for det var utrolig vigtigt at få sagt både til offentligheden og kommunerne, at vi handler på det voldsomt stigende antal asylansøgere. At detaljen om familiesammenføringerne ikke blev præsenteret samme dag, synes jeg ikke, gør forslaget ringere, siger Karen Hækkerup.

/ritzau/

 

Dagens Gossip