Hækkerup: Embedsmænds PET-svar skal falde om en uge

Den nye justitsminister, Karen Hækkerup (S), kalder det for naturligt, at der nu skal foretages en undersøgelse af embedsmænds rolle i sagen om PET og det aflyste Christiania-besøg.

- Jeg synes, det er helt naturligt i en situation, hvor en chef for Politiets Efterretningstjeneste er gået, og en justitsminister er gået, at man så også undersøger embedsmændenes rolle.

- Jeg synes, det ville være mærkeligt, hvis man havde ladet det her passere uden at undersøge, hvordan pokker det kunne det ske, siger Karen Hækkerup.

Ifølge Karen Hækkerup er det få personer, det drejer sig om. Hun vil ikke oplyse, hvem der er tale om, og om gruppen af embedsmænd i givet fald omfatter departementschefen.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvem der har været involveret i den beslutning, og hvad folks rolle har været.

Spørgsmål: Tror du, der har været embedsmænd involveret i beslutningen om, hvordan retsudvalget skulle informeres?

- Hvad, jeg tror og ikke tror, er fuldstændigt irrelevant. Nu er undersøgelsen sat i gang, siger Karen Hækkerup.

Hun lægger op til, at undersøgelsen skal afsluttes hurtigt, så Kammeradvokaten kan vurdere, om der er grundlag for ansættelsesretslige konsekvenser for nogle af de ledende embedsmænd i Justitsministeriet.

- Jeg forventer, at embedsmændene vil aflevere deres svar inden for en uge. Når Kammeradvokaten derefter har taget stilling, vil jeg udtale mig om sagen, siger Karen Hækkerup.

Hun vil ikke svare på, om hun har en konkret mistanke om, at embedsmænd i hendes nye ministerium har medvirket til at vildlede Folketingets Retsudvalg for at få udsat et besøg på Christiania.

Det kom tidligere på frem, at Morten Bødskov og den daværende formand for retsudvalget Anne Baastrup (SF) sammen havde fundet på en falsk forklaring for at holde skjult for retsudvalget, at PET angiveligt lå inde med særlige oplysninger om risikoen ved besøget.

- Jeg har ikke nogen som helst formodninger. Jeg afventer undersøgelsen, siger Karen Hækkerup.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil gerne have udvidet undersøgelsen til også at omfatte PET's omgang med personfølsomme oplysninger, men det vil Karen Hækkerup ikke tage stilling til på nuværende tidspunkt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip