Hækkerup: Udsatte mænd skal til årligt lægetjek

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) tager nu på sundhedsturné på arbejdspladser i Danmark for at opfordre mænd til at gå til lægen. Det sker i et samarbejde med fagforeningen 3F.

Første stop er Odense Renovation fredag.

Alt for mange mænd er for dårlige til at gå til lægen, selv om de måske "mærker noget", og det skal kampagnen og en målrettet indsat ændre ved.

- Arbejdspladserne spiller en vigtig rolle for folkesundheden. Mange gange virker det simpelthen bedre at tage fat i folk dér, hvor de arbejder i stedet for med løftede pegefingre at forsøge at skræmme dem til at ændre vaner, siger Nick Hækkerup.

- Det gælder ikke mindst i forhold til dem, som ikke er særligt motiverede for at ændre livsstil. Det har blandt andet 3F vist med sit sundhedsprojekt, hvor man har haft succes med at få medarbejderne til at leve sundere.

Sygdomme som diabetes og KOL forekommer oftere hos personer med kortere uddannelse, og konsekvenserne er mere alvorlige hos mennesker med kort uddannelse i form af højere dødelighed, nedsat arbejdsevne og funktion.

De praktiserende læger skal være med til at hive fat i de patienter, som er i risikogruppen, og det er ud fra patientdata, at de praktiserende læger skal kunne identificere, hvilke patienter der bør indkaldes til det årlige sundhedstjek.

- Jeg tror, at den praktiserende læge er den, der står først i første række til at kende sine patienter og ved, hvem der har behov for at have en samtale og en undersøgelse. Og så er forventningen, at folk vil sige ja tak, siger Nick Hækkerup til dr.dk.

Han erkender, at det ikke er sikkert, at det er nok til at få folk til at ændre adfærd.

- Men vi kan måske opdage nogle sygdomme tidligere, så vi hurtigere kan tage fat og sørge for, at de bliver kureret, siger han til dr.dk.

Regeringen vil afsætte en milliard kroner til at mindske uligheden på sundhedsområdet frem mod 2018. Det skal også dække nye it-systemer hos de praktiserende læger.

Udspillet er en del af den samlede sundhedspakke. Udspillet afsætter i alt fem milliarder kroner frem mod 2018.

/ritzau/

 

Dagens Gossip