Hærchef: Dansk forsvar kæmper ikke alene

Dansk forsvar kæmper ikke alene, men sammen med andre Nato-styrker, hvis Danmark angribes.

Det fastslår generalmajor Hans-Christian Mathiesen, som er chef for hærstaben.

- Det er vigtigt at understrege, at vi er en del af alliancen. Danmarks forsvar står ikke alene. Vi er en del af Natos hære. De står heller ikke alene, for de støttes både af flåder og flyvevåben, siger Hans Christian Mathiesen.

Hans udtalelse kommer i forbindelse med, at tidligere forsvarschef Jesper Helsø i Berlingske kalder hæren utilstrækkelig, mens pensioneret oberst Lars R. Møller kalder hæren en "milits" efter besparelser på 2,7 milliarder kroner i forsvarsforliget fra 2012.

- Hvis hæren var en "milits", ville den ikke træne soldater i Irak og Afghanistan sammen med USA's Marinekorps, som er nogle af verdens bedst uddannede soldater, siger Hans-Christian Mathiesen til Ritzau.

Hæren satser stærkt på "inter-operabilitet", altså at kunne kæmpe sammen med hærstyrker fra andre Natolande, forklarer Hans-Christian Mathiesen.

- For Danmarks vedkommende er det den britiske, den amerikanske og til dels den franske hær, siger han.

- Vi gennemfører en lang række fælles øvelser med to formål: Dels for at signalere, at vi står sammen i Nato, men nok så væsentligt for at træne sammen. I Afghanistan kørte mange af os dagligt på operation sammen, siger chefen for hærstaben.

- Men vi har nogle huller. Hæren kan i øjeblikket ikke forsvare sig mod luftangreb. Den skæbne deler vi med en række andre europæiske hære. Nu kan selv en oprørshær på internettet købe et flyvende kamera, som den kan bevæbne, siger hærstabens chef.

De Konservative arbejder med et nyt forsvarsudspil, og K-formand Søren Pape Poulsen åbner for at genindføre et mobiliseringsforsvar, som ellers blev droppet i 2004 i troen på, at truslen fra øst var væk.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip