Hærchef til stridende parter i Thailand: Snak sammen

Thailands hærchef siger, at rivaliserende politiske grupper skal tale sammen, og at den netop indførte undtagelsestilstand i landet først vil blive ophævet, når fred og ro er genetableret.

- Vi beder alle sider om at komme til samtaler for at finde en udvej for landet, siger general Prayuth Chan-Ocha.

Han siger, at hæren har reageret for at genindføre ro og orden efter mere end seks måneders politisk uro.

General Prayuth Chan-Ocha tilføjer, at hæren vil sætte ind over for enhver, der griber til våben og gør skade på civile.

Thailands hær indførte natten til tirsdag undtagelsestilstand i et forsøg på at genoprette ro i landet.

Militæret understreger, at der ikke er grund til panik. Folk kan leve deres liv som hidtil, og der er ikke tale om et militærkup, hedder det i et dekret.

Hæren kræver desuden, at 10 satellit-tv-kanaler stopper med at sende. Det gælder både tv-stationer, som er for og imod regeringen.

Samtidig er der indført forbud mod protestmarcher. Demonstrerende tilhængere og modstandere af regeringen skal forblive, hvor de er for at forhindre nye blodige sammenstød.

Ifølge Thailands forfatning har militæret ret til at gribe ind i krisetider og erklære undtagelsestilstand, hvilket sikrer militæret kontrollen med den nationale sikkerhed.

Thailands midlertidige premierminister Niwattumrong Boonsongpaisan opfordrer landets militær til at overholde forfatningen.

- Enhver handling skal følge en fredelig vej - uden vold og diskrimination, og det skal følge lovgivningen, siger Niwattumrong Boonsongpaisan i en erklæring.

Boonsongpaisan overtog posten som Thailands premierminister efter Yingluck Shinawatra, der 7. maj blev fældet af en dom om magtmisbrug og korruption.

Thailand har i månedsvis været plaget af regeringsfjendtlige demonstrationer. 28 mennesker er døde, og flere hundrede personer er kommet til skade under de indimellem meget voldsomme uroligheder.

Efter planen skal Thailand holde parlamentsvalg den 20. juli. Landets valgkommission anser imidlertid datoen for at være urealistisk, og derfor har Niwattumrong Boonsongpaisan anmodet kommissionen om at afvikle parlamentsvalget 3. august.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip