Hæren tager magten i Burkina Faso

Skrevet af admin

30/10/2014

Dagens topnyheder

Hæren i det vestafrikanske land Burkina Faso har torsdag aften taget magten fra landets præsident, der har siddet næsten tre årtier på magten.

Lederen af de væbnede styrker siger efter voldsomme demonstrationer, at landets regering og parlament er blevet opløst, og at en overgangsregering tager over.

Overgangsregeringen vil højst sidde i 12 måneder, siger hærchef Nabere Honore Traore, der ikke nævner, hvem der skal lede regeringen.

Hæren indfører samtidig udgangsforbud fra klokken 19 til klokken seks om morgenen.

Store dele af befolkningen vil ikke finde sig i, at præsident Blaise Compaore efter 27 år ved magten har forsøgt at ændre forfatningen, så han kan fortsætte på posten.

Tidligere torsdag stormede hundredvis af demonstranter parlamentet i hovedstaden Ouagadougou og satte ild til bygningen.

De ønskede at forhindre en afstemning om en ændring af forfatningen, der på kontroversiel vis ville tillade præsidenten at stille op til endnu et valg i 2015.

Flere personer meldes dræbt i politiets forsøg på at holde styr på de vrede demonstranter, der også forsøgte at nå frem til præsidentpaladset.

Der er ingen meldinger om, hvor 63-årige Compaore opholder sig.

Blaise Compaore var blot 36 år, da han i 1987 tog magten gennem et kup.

Siden 1991 er han blevet valgt til posten fire gange.

Den nuværende forfatning forhindrer ham imidlertid i endnu et genvalg, hvilket han altså har forsøgt at ændre.

Udviklingen i Burkina Faso, der har omtrent 17 millioner indbyggere, følges tæt overalt i Afrika, hvor mindst fire statsledere forbereder eller overvejer indførelsen af lignende forfatningsændringer for at blive ved magten i deres respektive lande.

/ritzau/AFP