Hajer bruger Twitter til at advare surfere

Et unit projekt betyder, at strandgæster, svømmere og surfere bedre kan vurdere, om det er sikkert at gå i vandet.

Hundredvis af hajer i det vestlige Australien er blev udstyret med sendere, som følger deres bevægelser op og ned ad kyststrækningen. Det drejer sig i alt om 320 hajer og gælder blandt andet hvidhajer.

Når en haj med en sender er cirka en kilometer fra stranden, bliver en alarm sendt til en computer, som udsender et varsel på Surf Life Saving Western Australias (SLSWA) Twitter-profil.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med   

Tweetet oplyser både størelse og hajtype udover oplysningen om, hvor hajer cirka opholder sig. Brugen af det sociale medie betyder, at oplysningen om faren ved at gå i vandet kommer meget hurtigere ud til strandgæsterne end via traditionelle kanaler som radio og aviser.

- Før fik man måske ikke informationen før dagen efter, hvor faren så allerede var overstået, og informationen derfor var irrelvant, siger Chris Peck fra SLSWA til Sky News.

SE OGSÅ: Her får haj en elg galt i halsen

Batterierne i hajernes sendere holder i ti år og giver i den periode forskerne en helt ny adgang til informationer om hajernes liv og færden.

Vestaustralien er det sted i verden, hvor flest surfere bliver angrebet af hajer. På to år er seks surfere blevet dræbt af angribende hajer, senest i november hvor den 35-årige surfer Chirs Boyd blev dræbt.

 

Dagens Gossip