Haleparti fra det styrtede AirAsia-fly er måske fundet

05/01/2015 16:04

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Lederen på en indonesisk patruljebåd siger, at halepartiet fra det savnede passagerfly fra AirAsia-flyet, der styrtede ned ved Indonesien den 28. december, kan være fundet.

Flyets sorte bokse, som har optaget al tale i cockpittet, og som har registreret alle flyets bevægelser, har afgørende betydning for opklaringen af årsagen til flykatastrofen. De er monteret i flyets haleparti.

De indonesiske redningsmyndigheder, der koordinerer eftersøgningen, har ikke bekræftet fundet af flyets haleparti.

Fly og skibe, der deltager i eftersøgningen efter omkomne og vragrester, har udvidet eftersøgningsområdet, da havstrømmen kan have ført flydele og døde langt væk i de otte dage, der er gået siden flystyrtet.

- Havet har ikke været venligt indstillet, men de sorte bokse har en levetid på 30 dage. De vil blive fundet, navnlig i dette grønne farvand, siger luftfartsforskeren Peter Marosszek ved University of New South Wales i Sydney.

Han siger, at det udelukkende er vejret, som har forhindret fundet af de sorte bokse.

En indledende rapport fra Indonesiens meteorologiske institut, BMKG, slår fast, at det lokale vejr var en afgørende faktor for, at AirAsia-flyet styrtede i havet med 162 mennesker om bord.

- Baseret på de tilgængelige data fra det sted, hvor der sidst var kontakt med flyet, var vejret den udløsende faktor bag ulykken, lyder det i rapporten fra BMKG, der fortsætter:

- Det mest sandsynlige vejrfænomen er is, der kan forårsage skader på motorerne. Dette er bare en af mulighederne på baggrund af analysen af de eksisterende meteorologiske data,

Airbus A320-200-flyet styrtede ned på ruten mellem Surabaya i Indonesien og Singapore søndag 28. december.

Piloten på AirAsia-flyet havde allerede inden afgang spurgt myndighederne om lov til at flyve højere end normalt på grund af storm.

Men piloten fik afslag fra myndighederne, fordi der var andre fly i luftrummet.

Den erfarne pilot på flyet bad som det sidste undervejs om at få lov til at skifte kurs, inden myndighederne mistede al kontakt med flyet.

/ritzau/AFP