IS halshugger nødhjælpsarbejder: En helt almindelig mand der ville hjælpe

Alan Henning blev kun 47 år. Islamisk Stat offentliggjorde fredag en video, der viser den britiske taxachauffør og nødhjælpsarbejder blive brutalt halshugget.

Alan Henning blev kidnappet af jihadisterne for ni måneder siden, da han for fjerde gang var i Syrien for at arbejde som nødhjælpsarbejder.

Før sin afrejse fortalte han til britiske BBC News, at det var et besøg i en flygtningelejr, der ændrede hans liv, og at han følte sig nødsaget til at vende tilbage.

Efter besøget blev dagligdagen i hjembyen Eccles ved Manchester aldrig helt den samme igen, fortalte han til BBC kort før sin afrejse sidste år.

Alan Henning brugte sin fritid til at samle penge ind for at sikre menneskene i flygtningelejrene en tålelig tilværelse. Pengene blev brugt til mælkepulver, bleer, mad og ambulancer.

Og for at sikre, at hjælpen kom frem til de rette, var det Alan Henning magtpåliggende selv at køre med ned til Syrien med nødhjælpen.

Islamisk Stat tog Alan Henning som gidsel blot 20 minutter efter, at hans kolonne var kørt over grænsen fra Tyrkiet til Syrien 27. december 2013. Han blev anklaget for at være spion og holdt i fangenskab lige siden.

Andre fra kolonnen, der ikke blevet taget som gidsler, har siden fortalt, hvordan Alan Henning tænkte på familierne i flygtningelejrene og satte sine egne behov til side.

Han insisterede eksempelvis på at sove i den ambulance, der var på vej ned til Syrien med nødhjælpen, mens andre indlogerede sig på hotel. Henning mente dog, at pengene kunne spares og gives til syrerne i stedet.

Den danske freelancejournalist og krigskorrespondent Nagieb Khaja, der har fulgt konflikten i Syrien tæt, og som i 2007 kortvarigt blev holdt som gidsel af Taliban i Afghanistan, skriver på Facebook:

- Alan Henning var en mand, der forlod sin kone og børn og rejste til et risikofyldt område og sagde, at årsagen var, at han ikke kunne holde op med at tænke på de syriske børn. Sådan skal en mand som ham huskes, skriver Khaja på sin facebookprofil.

Den britiske premierminister, David Cameron, har lørdag morgen bekræftet, at videoen af halshugningen er ægte.

Alan Henning efterlader sig hustru og to børn, skriver BBC.

/ritzau/

 

Dagens Gossip