Halvdelen af danskerne holder for kort sommerferie

Hver tredje holder kun en-to ugers sammenhængende sommerferie, og over 130.000 på arbejdsmarkedet holder slet ingen.

Tidligere var det reglen mere end undtagelsen, at man tog tre ugers sammenhængende sommerferie. Men i dag holder blot 46 procent af arbejdsstyrken sommerferie i tre uger.

En million danskere holder dermed i dag mindre end tre ugers sammenhængende sommerferie, ifølge en befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen.

- En tommelfingerregel siger, at det tager en time at geare ned fra en arbejdsdag, en dag at geare ned til weekenden efter en arbejdsuge og op til en uge at geare ned til ferien.

Derfor gavner de korte ferier ikke, siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

Ifølge stresseksperten Bjarne Toftegård, stifter af firmaet "Forebyg Stress", er en-to uger for lidt til at slippe arbejdet rigtigt.

Og selvom det måske ser godt ud over for chefen, at man er meget til rådighed, så er det også for arbejdspladsen en dårlig forretning.

- Jeg tror først og fremmest, at mange bare er blevet så vant til at være på, at det at holde fri føles helt fremmed for dem, siger Bjarne Toftegård.

I sit arbejde oplever han af samme grund, at folkesygdommen stress vokser uhæmmet.

- Når jeg er ude på virksomheder, så er sygemeldinger på grund af stress i dag mere reglen end undtagelsen. Sådan var det ikke for fem-ti år siden.

Arbejdslivet er blevet mere fleksibelt for nogle. Men han tror ikke, at de mange korte sommerferier bare dækker over, at folk har vendt ferieåret helt om og i stedet tager deres lange hovedferie om vinteren og sydpå.

- Det er trods alt et mindretal, der kan gøre det. For de fleste passer en lang januarferie på to-tre uger trods alt for dårligt ind i rytmen både på arbejdspladser og skoler, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip