Halvdelen af unge hører musik på cykelturen

Hver fjerde cyklist fordriver turene på cykelstien med musik og radio, viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for Politiken.

Men det er især de yngre cyklister, der kører rundt med små propper i ørerne eller store hørebøffer på hovedet, viser undersøgelsen, hvor over halvdelen af de 18-29-årige cyklister svarer, at de nogle gange lytter til musik eller radio, mens de drøner af sted på den tohjulede.

Og det er ikke risikofrit at køre rundt med musik i øregangene, fortæller Mette Møller, der forsker i transportadfærd ved DTU Transport.

- Det er de færreste, der kører galt med vilje. Det sker typisk, når der sker noget, man ikke havde regnet med. Derfor skal man sikre sig, at man har tilstrækkelig opmærksomhed til at bremse eller dreje af, hvis andre klokker i det, siger hun til Politiken.

Det hollandske institut for analyse af trafiksikkerhed (Swov) anslår, at risikoen for at køre galt er 30 procent højere for en cyklist, som altid bruger sin mobil og hører musik på køreturen, end for en cyklist, som aldrig gør det.

Swov vurderer også, at i knap hver tiende af alle cykeluheld har cyklisten brugt sin mobiltelefon eller musikafspiller umiddelbart inden ulykken.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, er villig til at se på, om loven skal strammes, men vil i første omgang bede justitsminister Karen Hækkerup (S) undersøge, hvad der bedst får folk til at fokusere på trafikken.

- Vi kan godt starte med at stramme loven, men hvis folk bare fortsætter, var det måske bedre at tage nogle andre virkemidler i brug, siger Trine Bramsen til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip