Hamas afviser at forlænge våbenhvile

Hamas afviser Israels beslutning om at forlænge våbenhvile med 24 timer til søndag. Kun hvis det israelske militær trækker sine styrker ud af palæstinensernes område, vil Hamas gå med til at holde våbnene i ro, siger en talsmand for bevægelsen ifølge AFP.

- Ingen humanitær våbenhvile er gyldig uden israelske kampvognes tilbagetrækning fra Gazastriben og uden, at beboerne er i stand til at vende tilbage til deres hjem, hedder det i en erklæring fra Fawzi Barhum, talsmand for Hamas.

Ambulancer skal også have mulighed for frit at køre rundt i Gaza, tilføjes det.

Israel meddelte lørdag aften, at det vil forlænge våbenhvilen til søndag klokken 23 dansk tid. Beslutningen blev taget på et møde i landets sikkerhedskabinet efter anmodning fra FN.

- IDF (Israel Defence Force, red.) vil besvare enhver krænkelse af våbenhvilen, lød det i en erklæring fra regeringen.

Sikkerhedsrådet samles igen søndag for at tage stilling til en fortsættelse af den militære operation, siger en talsmand for regeringen.

Israels militær vil fortsat operere i Gaza under våbenhvilen med henblik på at ødelægge Hamas' netværk af tunneler, som løber på kryds og tværs af grænsen mellem Gazastriben og Israel. Hamas og andre militante grupper bruger tunnelerne til at komme ubemærket til Israel.

Tidligere lørdag aften udløb en 12 timer lang humanitær våbenhvile.

Ifølge Gazas sundhedsministerium har de 20 dages kampe kostet mindst 1050 palæstinensere livet.

På israelsk side er 42 soldater og to civile israelere blevet dræbt. Det samme er en thailandsk gæstearbejder i landet.

Udsigten til en diplomatisk løsning på krisen er ikke gode.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, havde lørdag i Paris samtaler om konflikten med sine kolleger fra Tyrkiet, Frankrig, Storbritannien, Qatar, Tyskland og Italien, men den israelske minister Gilad Erdan sagde, at en endelig aftale ligger langt væk, fordi hverken Israel, Egypten eller palæstinenserne deltager i forhandlinger i Frankrig.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip