Hamas-chefen besøger sin gamle syge mor

Lederen af den islamiske og militante palæstinensiske gruppe Hamas er ankommet på et sjældent besøg i Jordan, hvor han besøger sin syge mor.

Det rapporterer det jordanske nyhedsbureau Ammon ifølge avisen Jerusalem Post.

Det er ellers ikke så tit, at Khaled Meshaal er i Jordan. Han skal have særtilladelse til at besøge landet.

Han var her også i 2009, da han deltog i sin fars begravelse, og igen i 2011, da hans mor også var meget syg.

Begge gange skete hans besøg under stort hemmelighedskræmmeri, skriver avisen.

Den knapt 60-årige Khaled Meshaal har spillet en af hovedrollerne i det årelange opgør mellem israelere og palæstinensere i deres kamp om det samme land.

Tilbage i 1997 var han lokal chef for Hamas i Jordan, og da han en dag kom ud af sit kontor i den jordanske hovedstad, Amman, blev han overfaldet af to mænd.

Han blev stukket med en giftsprøjte og blev alvorligt syg.

Imidlertid blev de to gerningsmænd fanget, og det viste sig, at de var sendt til Amman for at myrde Meshaal af Mossad, Israels efterretningstjeneste.

Så Jordans daværende kong Hussein meddelte Benjamin Netanyahu, der dengang havde sin første periode som Israels premierminister, at han skulle sende noget modgift til Amman i en fart, hvis han ville have sine Mossad-folk hjem igen.

Det gjorde Netanyahu så, og han måtte også give flere indrømmelser, herunder frigivelse af en Hamas-leder fra fængslet.

Denne sag skabte store problemer i forholdet mellem Israel og Jordan, der blot tre år forinden havde indgået en fredsaftale med hinanden.

Men for Meshaal betød det, at han pludselig blev kendt langt ud over Hamas-kredse i Jordan, og han blev helt i den arabiske verden.

I 1999 døde kong Hussein. Hans søn Abdullah blev ny konge og smed Hamas-lederne ud af sit land, fordi han beskyldte Meshaal og de andre Hamas-ledere for at blande sig i jordanske anliggender.

Hamas flyttede sit hovedkvarter og højtstående ledere til Damaskus, skriver Jerusalem Post, men borgerkrigen har medført, at Hamas også er blevet nødt til at forlade Syrien.

Nu har gruppen sit hovedkvarter et godt stykke væk fra Israel, nemlig i Qatar i Golfen, hvor Khaled Meshaal også bor.

Det ventes, at han forlader Jordan igen onsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip