Hamas siger nej til ny våbenhvile i Gaza

Hamas-bevægelsen vil ikke forlænge våbenhvilen med Israel i Gazastriben, som udløber klokken 7.00 fredag dansk tid.

Det oplyser to topembedsmænd fra Hamas, og det bliver bekræftet af en leder af den palæstinensiske gruppe Islamisk Jihad, som har været til stede ved forhandlinger i Egypten.

Dermed har forhandlingerne i Kairo om en mere permanent aftale foreløbigt været ufrugtbare.

- Vi nægter at forlænge våbenhvilen. Det er en endegyldig beslutning. Israel bidrog ikke med noget ved forhandlingerne. De vil ikke gå med til at opløse blokaden, siger en af Hamas-folkene tæt på forhandlingerne.

Han henviser til blokaden af Gazastriben, som Israel indførte for otte år siden.

Våbenhvilen, der var aftalt til at vare 72 timer, blev angiveligt brudt natten til fredag, da raketter fra Gazastriben slog ned i Israel ifølge landets militær. Ingen skulle dog være kommet til skade, og Hamas afviser at stå bag affyringen.

Derudover oplyser Israels hær på Twitter, at landets raketværn fredag morgen har skudt en raket ned over byen Ashkelon i det sydlige Israel.

Kampene mellem Israel og Hamas har kostet 1886 palæstinensere og 67 israelere livet, siden Israel indledte en militær offensiv i Gaza 8. juli.

Torsdag opfordrede den væbnede gren af Hamas, Qassam-brigaden, til ikke at gå med til at lægge våbnene, medmindre der kom en tilfredsstillende aftale i hus. Samtidig meldte gruppen sig klar til at bekæmpe Israel, hvis våbenhvilen skulle kollapse.

- Vi appellerer til den palæstinensiske delegation om ikke at acceptere en våbenhvile, medmindre den tilfredsstiller vores folks krav, sagde talsmanden for Qassam-brigaden, Abu Obeida.

Et af Hamas' krav er, at blokaden af Gazastriben ophører. Derudover skal grænseovergangen til Egypten ved byen Rafah genåbnes, lyder det.

På den anden side kræver Israel, at Hamas og andre militante grupper i Gaza bliver afvæbnet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip