Hans Engell: Bred dagpengeaftale er på plads inden jul

Hvordan dagpengesystemet bliver tidssvarende i forhold til det moderne arbejdsmarked har fyldt meget i de seneste år. Nu nærmer dagpengespørgsmålet sig sin afslutning.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell forud for, at Dagpengekommissionen mandag klokken 13 kommer med sine anbefalinger til et forbedret dagpengesystem.

- Jeg tror, vi har en bred dagpengeaftale inden jul, og jeg tror, at de tre partier, som bliver grundlaget i aftalen, er Venstre, DF og Socialdemokraterne. Så kan jeg forestille mig, at SF muligvis slutter sig til, og måske også De Radikale, siger Hans Engell.

Da den tidligere socialdemokratisk-ledede regering nedsatte en dagpengekommission, var opgaven klar. Et nyt dagpengesystem måtte ikke koste ekstra penge, selvom reglerne for eksempelvis genoptjening blev ændret.

I forbindelse med Folketingets åbningsdebat tidligere på måneden ændrede Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, lige pludselig kurs for sit parti.

Nu må et nyt dagpengesystem gerne koste flere penge, var meldingen fra Mette Frederiksen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udgangspunkt er fortsat det, at selvom dagpengesystemet skal ændres, må det ikke koste ekstra penge. Men det standpunkt kommer til at ændre sig, mener Hans Engell.

- For Venstre er der en tydelig tilskyndelse til, at der indgås en aftale, for ellers er risikoen, at der laves en aftale uden om regeringen. Løkke kan ikke leve med, at der på så centralt et område indgås forlig uden om regeringen.

- Mit indtryk er, at regeringen vil være klar til at bruge 500 til 600 millioner kroner på at finde en løsning, siger Hans Engell.

Hos A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, er direktør Verner Sand Kirk spændt på, hvad der sker mandag og i tiden efter.

Der er allerede sluppet en del ting ud i medierne fra Dagpengekommissionen, og Verner Sand Kirk holder fast i, at han ikke vil kommentere de anbefalinger, der er sluppet ud. Det gør han først, når anbefalingerne er officielle.

Om udsigten til et dyrere dagpengesystem siger Verner Sand Kirk, at han "håber på det, men ikke forventer det".

- Hvis du ser på, hvor stort et flertal, der i sin tid var bag dagpengereformen, så er der ud fra de tilkendegivelser, der er kommet på det seneste, et lige så stort flertal for at bløde op.

- Man erkender at have strammet måske tre gange så hårdt end intentionen, siger Verner Sand Kirk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip