Hans Engell: S slår R stort i jobreform

Socialdemokraterne har slået De Radikale i jobreformen, der lanceres dagen før 1. maj som støtte til fagbevægelse og bagland. Reformen har trukket så længe ud, fordi partierne er uenige om taktikken og om at finde penge til et forlig med Venstre.

Det siger politisk kommentator Hans Engell om reformen, som præsenteres af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomiminister Margrethe Vestager (R) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

- Socialdemokraterne har trukket det længste strå. Reformen bærer nogle meget, meget kraftige socialdemokratiske fingeraftryk. Det er måske den mest markante socialdemokratiske politik, vi har set de seneste år, siger Hans Engell.

- Det har Thorning brug for 1. maj for at berolige masserne.

Helt usædvanligt præsenterede Thorning tirsdag aften reformen i DR. Ti minutter senere takkede LO's formand, Harald Børsting, Thorning og roste reformen, påpeger Hans Engell.

- Thorning skal passe på, at hun ikke holder nogle meget store taler 1. maj for så at lave et udvandet kompromis med Venstre. Det ser ud, som om regeringen og Venstre er låst.

- Hvorfor skulle Venstre forære Socialdemokraternes kronprinsesse, Mette Frederiksen, et stort forlig? spørger han.

Venstre presses, fordi stærke kræfter i erhvervslivet ønsker en aftale, hvor Venstre vil spare fire milliarder kroner til en vækstplan. Venstre har ikke slækket på kravene som på kontanthjælpen, hvor sparekravet først var tre milliarder kroner, påpeger Hans Engell.

- Jeg har meget svært ved at se, at man når en aftale, med mindre en af parterne virkelig kapitulerer. Regeringen skal taktisk overveje, om den hellere vil bruge pengene på et finanslovforlig med Enhedslisten til efteråret end på en aftale nu med Venstre, mener han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip