Hans Hækkerup: Dygtig minister og sky af natur

Han var en dygtig og internationalt respekteret forsvarsminister, som forstod at føre dansk forsvarspolitik ud af 80'ernes fodnotepolitik og videre efter Den Kolde Krig trods sin egen sky natur.

Sådan lyder skudsmålet i flere nekrologer over Danmarks tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup mandag. Han døde 22. december af et længerevarende sygdomsforløb.

I slutfirserne fungerede han som socialdemokratisk forsvarsordfører, og var det sikre valg som forsvarsminister, da Poul Nyrup Rasmussen (S) i 1993 dannede regering.

Allerede i sin ordførertid var han med til at føre partiet væk fra fodnotepolitikken, som svækkede Danmarks rolle i Nato, og som minister spillede han ifølge Berlingske en central rolle i at modernisere forsvaret, så Danmark kunne være med til at standse borgerkrig og folkedrab i Balkan.

Uden hans kontroversielle beslutninger havde Danmark i dag givetvis ikke spillet så aktiv en udenrigspolitisk rolle i lande som Afghanistan, Irak og Libyen.

- Det er en proces, der stadig er i gang. Men det var Hans Hækkerup, der satte det i gang, og han gjorde det med fuld støtte fra hele Folketinget. De stolede på, at han kunne klare det, lyder det fra Jens Ringberg, DRs politiske analytiker.

Politiken skriver, at Hans Hækkerup i sine år som forsvarsminister formåede at skabe gode diplomatiske bånd til blandt andet USA, som Danmark ellers havde haft et anstrengt forhold til.

Den internationale respekt gjorde ham ifølge avisen indflydelsesrig i den tids store forsvars- og sikkerhedspolitiske spørgsmål.

Han var et politisk talent, men den uundgåelige offentlige del af det politiske arbejde brød han sig ikke om.

- Han havde ikke den der udadvendte side, som man skal have for at komme helt til tops i politik. I stedet støttede han Poul Nyrup Rasmussen hele vejen, siger DR's Jens Ringberg.

Da Hans Hækkerup i et debatindlæg i Jyllands Posten afslørede, at han var uhelbredeligt syg i 2011, var det i overensstemmelse med sin sky natur i en bisætning.

Politiken skriver i sin nekrolog, at det muligvis var på grund af sin saglige og afdæmpede insisterende natur, at han blev en af sin generations mest indflydelsesrige politikere i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip