Har du styr på dem? Disse skatteregler gør sommerferien billigere for danskerne

Emil Martesen

2 uger siden

|

10/07/2024
Nyheder
Foto: Google Street View
Har du styr på dem?

Dagens topnyheder

For mange danskere byder sommerferien på lange køreture til udlandet.

Selvom inflationen er lav, mærkes de høje brændstofudgifter dog stadig. Med arbejdsgivers accept kan over 200.000 danskere bruge firmabilen til feriekørslen uden at blive beskattet yderligere.

Sommerferien nærmer sig, og mange danskere ser frem til lange køreture til udlandet. Men trods lav inflation er brændstofpriserne stadig høje, hvilket kan mærkes på pengepungen.

Derfor kan det være en god idé at vælge firmabilen til feriekørslen med arbejdsgivers accept.

Faktisk kan flere end 200.000 danskere via deres job køre på ferie både i Danmark og til udlandet i firmabilen, uden at blive beskattet yderligere.

Det skriver Azets i en pressemeddelelse.

"Selvom skattelovgivningen er streng med mange detaljerede regler, er det muligt at opnå fordele ved beskatning af firmabil," siger skatteekspert Henrik Volden fra Azets, der hjælper virksomheder med økonomi, løn, HR og rådgivning.

"Ved arbejdsgivers accept kan medarbejdere køre på ferie i firmabilen uden at betale yderligere skat, da beskatningen sker ud fra bilens værdi efter procentsatserne i ligningslovens §16. I denne tid med stigende priser på brændstof er det derfor en mulighed, mange danskere bør høre arbejdsgiver om at benytte sig af."

Fast beskatning uanset destination og antal km

Beskatning af fri firmabil er en såkaldt rådighedsbeskatning, som er uafhængig af den faktiske anvendelse.

Det betyder, at beskatningen er ens, uanset hvor meget medarbejderen kører privat, og uanset om ferien holdes i Danmark eller udlandet.

"Beskatningen inkluderer alle driftsudgifter som ejerafgift, forsikring, reparationer og vedligeholdelse. Arbejdsgiveren kan dække disse udgifter uden yderligere beskatning af medarbejderen, selv ved udenlandskørsel," siger Volden.

"Reglerne gælder også, hvis medarbejderen selv betaler for driftsudgifterne og får refunderet beløbet af arbejdsgiveren. Det kan ske uden skattemæssige konsekvenser."

Personalegoder beskattes

Udgifter i forbindelse med privat kørsel eller ferie som færge, parkering og motorvejsafgifter er ikke omfattet af beskatning af fri bil. Disse udgifter er skattepligtige for medarbejderen, også selvom arbejdsgiveren dækker dem. Ifølge Henrik Volden er der tale om et personalegode, der skal beskattes.

"Medarbejderen skal eksempelvis betale skat af udlæg til bl.a. færge og parkering samt afgifter til broer og motorveje, også selvom arbejdsgiver dækker udlæggene," påpeger Henrik Volden og tilføjer:

"Disse udgifter er nemlig ikke indeholdt i den skattepligtige værdi og er derfor ikke er en del af den almindelige, løbende beskatning. Hvis arbejdsgiver dækker disse udgifter, er der derfor tale om et personalegode, der skal beskattes."

Mange penge at spare

Selv hvis arbejdsgiver ikke dækker benzinkøb i udlandet, er der økonomiske fordele ved at bruge firmabilen. Medarbejderen kan således aflevere kvitteringer for benzinkøb og få dem anset som egenbetaling.

"Når arbejdsgiveren indberetter beløbet til SKAT, modregnes det i bilens skattepligtige værdi, og medarbejderen får fuldt fradrag for udgifterne på selvangivelsen. Der er derfor mange muligheder for at spare penge på feriekørslen," understreger Henrik Volden.

Brug af firmabilen til sommerferie kan således være en økonomisk fordelagtig løsning i en tid med høje brændstofpriser. Med arbejdsgivers accept kan medarbejdere derfor nyde deres ferie uden at bekymre sig om yderligere beskatning.