Hardis: Mette Frederiksen samler S om udlændingepolitik

Det er lykkedes Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at samle partiet om en stram udlændingepolitik, som før splittede partiet. Nu laver S og Dansk Folkeparti flertal for flygtningelandsbyer imod regeringen sammen med De Konservative.

Det siger Weekendavisens politiske redaktør, Arne Hardis.

- Mette Frederiksen har med et vist held samlet sit parti om en stram udlændingepolitik. Det er lykkedes hende at definere det som et socialdemokratisk projekt. Før havde man indtryk af, at S strammede for ikke at tabe vælgere til DF, siger Arne Hardis.

S er uenig med DF om flygtningelandsbyer, påpeger han.

- S laver et flertal med DF, men uden større enighed. S vil aflaste kommunerne og sikre den borgernære velfærd. DF vil ændre udlændingepolitikken. De, der søger ly, skal ikke integreres. De skal sendes hjem, siger Arne Hardis.

S strammer tonen, fordi antallet af asylansøgere sætter rekord i 2014 og 2015. Mette Frederiksen mener, at velfærdssamfundet krakelerer med massiv indvandring.

Den skal stoppes, mener hun modsat hendes svenske partifælle Sveriges statsminister Stefan Löfven, siger Arne Hardis.

- Se bare på Norden, hvor Sverige er odd man out (isoleret). Men Sverige har taget bestik af, at det ikke er sandt, at man kan føre en politik ved princippet om åbne hjerter. Derfor har de lukket deres grænse, siger Arne Hardis.

I Socialdemokratiet går kampen tilbage til 1987, da Svend Auken afløste Anker Jørgensen. Han lempede udlændingepolitik imod S-borgmestre på Københavns Vestegn. De krævede kraftige stramninger, fordi de fik stadig flere indvandrere, forklarer han.

- Under Auken vendte S sig fra, at udlændinge var et problem til, at danskerne var et problem. Siden har S har haft en tøvende, kluntet og smertefuld proces mod at føre en stram udlændingepolitik, siger Arne Hardis.

/ritzau/

 

Dagens Gossip