Hareide vil genskabe magi fra dynamitdagene i 80'erne

Som aktiv spiller nåede Åge Hareide 50 kampe på det norske landshold. Blandt andet havde nordmanden den tvivlsomme fornøjelse af at møde dynamitdrengene i deres velmagtsdage midt i 1980'erne.

Spillere som Preben Elkjær, Michael Laudrup, Søren Lerby og Klaus Berggreen gjorde et stort indtryk på den kommende danske landstræner, som officielt tiltræder tirsdag.

Det fortæller Hareide i et interview med DIF's magasin Idrætsliv.

- Jeg tror aldrig, at Norden nogensinde har set så underholdende et hold som det danske dengang. De personligheder med Elkjær, Laudrup, Lerby og Berggreen. Det var centrale spillere på deres hold ude i Europa.

- De havde dygtige spillere på så mange positioner. Det var et helt specielt hold med artister og fodboldspillere på et meget højt niveau.

- Det var en fornøjelse at se dem spille og ikke altid lige sjovt at spille mod dem, siger Hareide.

Han henviser til det legendariske 1-5-nederlag til Danmark i Oslo 1985, der sendte Danmark til VM i Mexico. En kamp, hvor Hareide lavede en grum forsvarsfejl, som Michael Laudrup udnyttede.

Hareide lægger ikke skjul på, at han gerne vil genskabe noget af den magi, der gjorde dynamitdrengene til berømtheder i Europa.

- Alle ville ønske, man kunne skabe et hold, der havde det helt specielle. De var klassisk glade danske drenge. De hyggede sig på banen og spillede godt og havde det altid godt sammen.

- Alt det, som hører til holdspillet. Det var tydeligt, at de nød at være sammen som landshold, forklarer Hareide.

Glæden ved fodbold er centralt i Hareides vision for landsholdet. Det skal være klart for omgivelserne, at de 11 spillere i den rød-hvide trøje har hjertet med.

Det er også et vigtigt signal over for de tilhængere, der skal at skabe rammerne om det danske landshold mange år fremover.

- Vi skal forsøge at få de roligans tilbage, der skabte så fantastisk en ramme i 80'erne. De var venlige, glade og det modsatte af hooligans. En stærk modpart.

- De var meget populære i Europa. Vi må have den entusiasme tilbage. Både for landsholdet og idrætten i sig selv. Vi skal have folk gjort mere aktive, siger Hareide til Idrætsliv.

/ritzau/

 

Dagens Gossip