Hav ønskesedlen klar - der kommer masser af stjerneskud i aften

Skrevet af John Meyer

12/12/2012

Mest læste i dag

Stjerneskud er mindre sten eller støvkorn, der trænger ind i Jordens atmosfære med høj hastighed og brænder op ved sammen stødet med jordens atmosfære. I december topper stjerneskudsværmene Geminiderne og Ursiderne.


Geminiderne er aktive i perioden 4.-17. december med forventet maksimum midt på natten mellem den 13. og 14. december. Meteorerne fra denne sværm udstråler fra stjernebilledet Gemini (Tvillingerne). Da der er nymåne den 13. december vil der være helt optimale forhold for at se stjerneskud fra Geminiderne i år - hvis vejret altså tillader.


Sværmen Ursiderne er aktiv i perioden 17.-26. december med maksimum om morgenen den 22. december. Sværmen udstråler fra Ursa Minor (Lille Bjørn), der kan ses hele natten, men det anbefales at vente med at kigge efter stjerneskud til sidst på natten (om morgenen den 22. december), hvor Månen er gået ned.


Der er ikke mange dage til vi igen kan se Disneys Juleshow på tv, men i aften kan vi gå ud og se mod himlen, mens vi nynner ”Når du ser et stjerneskud” …