Havariekspert: Det bliver sværere at opklare flyulykke i Ukraine

Det bliver sværere for eksperter at finde ud af, hvad der skete, da det malaysiske fly MH17 styrtede ned i Ukraine torsdag, hvis ulykkesstedet ikke spærres af hurtigst muligt.

Sådan lyder vurderingen fra Martin Puggard, chef for den danske havarikommission.

- Det er aldrig for sent at spærre et ulykkessted af. Men jo flere, der har været på et havaristed, og jo mere, der er blevet pillet ved, des mindre betydning kan man tillægge det, man finder.

- Forestil dig, at du smadrer en vase. Hvis du fejer stykkerne sammen og lægger dem på et andet bord, og samtidig flytter bordet, som vasen faldt ned af, så bliver det sværere at finde ud af, hvorfor vasen smadrede, forklarer han til Ritzau.

Martin Puggaard pointerer, at han ikke kan forholde sig til den specifikke sag, da han ikke kender de konkrete omstændigheder.

Det malaysiske passagerfly, som havde 298 passagerer om bord, styrtede ned torsdag i Donetsk-regionen tæt på grænsen til Rusland angiveligt efter at være blev ramt af et missil.

Til Politiken forklarer Martin Puggaard, at når man har en formodning om, hvad der er skyld i ulykken, så vil man normalt forsøge at finde så mange spor som muligt til at underbygge denne formodning.

Stedet, hvor MH17 styrtede ned, har indtil videre ikke været spærret af, men er blevet bevogtet af bevæbnede separatister. Ifølge nyhedsbureauet AP har oprørerne kørt 196 lig væk fra stedet. Samtidig skulle der også være rykket på nogle af flydelene.

Men det er ikke kun de flyttede dele, som kan gøre det sværere at opklare, hvad der skete med flyet. Tid og vejr er også en faktor.

- Hvis man får spærret stedet af hurtigt, så kan man også bevare det, vi kalder flygtig data. Det kan for eksempel være spor på træer, der er blevet ramt, eller nedslagsområder.

- Det forsvinder ikke kun, hvis der går mennesker i området. Det kan også forsvinde af vejromstændigheder såsom regn. Derfor beder vi altid om, at havaristederne bliver spærret af hurtigst muligt, siger Martin Puggaard.

Både Holland og USA har udtrykt deres harme over, at ulykkesstedet ikke er blevet afspærret, og at lig og vragdele angiveligt er blevet flyttet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip