Havretsdomstol: Frigiv Greenpeaceskib og besætning

Skrevet af admin

|

22/11/2013

Dagens topnyheder

Den Internationale Havretsdomstol i Hamburg siger, at Rusland skal frigive Greenpeace-skibet Arctic Sunrise og dets besætning mod en kaution på 3,6 millioner euro (omkring 27 millioner kroner).

- Rusland skal lade besætningen fra skibet forlade landet mod fremvisning af en kvittering for kautionen, siger domstolen videre.

Havretsdomstolen er blevet bedt om at komme med en afgørelse i en voldgiftssag rejst af Holland, fordi Arctic Sunrise sejler under hollandsk flag.

Holland indledte voldgiftssagen mod Rusland for at få frigivet Greenpeace-skibet og besætningen, fordi skibet blev bordet af russiske styrker i internationalt farvand.

Greenpeace har betalt en kaution på to millioner rubler, cirka 340.000 kroner, for det danske besætningsmedlem på skibet, den 26-årige Anne Mie Roer Jensen, som blev løsladt torsdag.

Også 28 andre af de 30 aktivister har fået grønt lys til at blive løsladt mod kaution, som Greenpeace betaler.

Det australske besætningsmedlem Colin Russell har som den eneste har fået forlænget sin varetægtsfængsling frem til den 24. februar.

I Hamburg siger Havretsdomstolens ledende dommer, Shunji Yanai fra Japan, at Hollands ansøgning om en frigivelse blev accepteret af 19 dommere, mens to var imod.

Ruslands udenrigsministerium siger i en erklæring, at havretsdomstolen ikke har nogen bemyndigelse til at træffe nogen afgørelse i sagen. Moskva har også tidligere sagt, at det ikke vil acceptere domstolens afgørelse.

Anne Mie Roer Jensen, der har tilbragt to måneder i fængsel, er fortsat anklaget for hooliganisme, der har en strafferamme på op til syv år.

Hun og de øvrige Greenpeace-folk, der var om bord på skibet Arctic Sunrise 18. september, blev anholdt af russiske sikkerhedsstyrker i internationalt farvand og ført til havnebyen Murmansk i det nordlige Rusland.

Det skete i forbindelse med, at flere af aktivisterne forsøgte at klatre om bord på Gazproms olieplatform i Det Arktiske Ocean.

/ritzau/Reuters