Havretsdomstol indleder Greenpeace-sag mod Rusland

Den Internationale Havretsdomstol begyndte onsdag at behandle en hollandsk klage over Rusland, der i ugevis har tilbageholdt 30 Greenpeace-aktivister og skibet Arctic Sunrise, der er indregistreret i Holland.

En af de fængslede aktivister er danske Anne Mie Roer Jensen.

Forud for høringen havde Rusland varslet, at de ville boykotte domstolen, og russerne er da heller ikke mødt frem hos Den Internationale Havretsdomstol, der ligger i den tyske by Hamburg.

- 50 dage i fængsel for at forsøge at hænge et banner op, der siger "stop med at ødelægge vores planet" er meget lang tid, siger Kumi Naidoo, der er administrerende direktør i Greenpeace International.

De 30 Greenpeace-aktivister, herunder danske Anne Mie Roer Jensen, har siddet varetægtsfængslet, efter at deres skib, Arctic Sunrise, i september blev opbragt af russiske skibe og ført til Murmansk i det nordlige Rusland.

Skibet og de 30 aktivister fra omkring 20 lande deltog 19. september i en aktion i Det Arktiske Hav mod russiske olieboringer i området, da Arctic Sunrise blev bordet af russiske sikkerhedsstyrker.

Først blev aktivisterne tiltalt for pirateri, der i Rusland kan medføre op til 15 års fængsel. Siden er tiltalen blevet ændret til den mildere anklage "hooliganisme", hvor strafferammen er syv år.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip