Hedegaard-sag: Minister kræver forklaring fra Tyrkiet

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) presser på for at få en snarlig og officiel forklaring fra Tyrkiet i forhold til, om den mulige gerningsmand til et drabsforsøg sidste år på den daværende formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, er blevet løsladt i Tyrkiet.

Det fremgår af en kort skriftlig meddelelse, som Udenrigsministeriet har sendt til Ritzau. Manden blev fængslet i Tyrkiet tidligere på året, og Danmark har krævet ham udleveret til retsforfølgelse. Men nu er han så angiveligt blevet løsladt.

- Fra dansk side ser vi med stor alvor på sagen. Udenrigsministeriet indkaldte derfor i fredags den herværende tyrkiske ambassadør for at understrege sagens alvor og behovet for en forklaring.

- Den danske ambassade i Ankara har ligeledes bedt de tyrkiske myndigheder om en snarlig og officiel afklaring af sagens forhold, lyder det fra Martin Lidegaard.

Ifølge Radio24syv blev politiet tidligere på ugen kontaktet af den anholdtes familie, der fortalte, at han var på fri fod. Også den anholdtes advokat, Thorkild Høyer, har overfor radiostationen bekræftet løsladelsen.

Ingen officielle danske myndigheder har dog kunnet få bekræftet, at det er tilfældet. Det er derfor, Udenrigsministeriet nu presser på for en officiel udmelding fra Tyrkiet.

Drabsforsøget fandt sted 5. februar 2013, da en mand forklædt som postbud ringede på dørtelefonen hos Lars Hedegaard. Da Hedegaard gik ned for at lukke op, blev der affyret et skud imod ham.

Samme dag forlod den mistænkte ifølge politiet Danmark. I april blev han anholdt og fængslet i Tyrkiet med henblik på udlevering til Danmark.

Den 26-årige mand, der er dansk statsborger, har efterfølgende fortalt, at han gerne vil udleveres. Det er uvist, hvor han nu opholder sig.

/ritzau/