Hedegaard vil igen have klimapenge fra fly

EU's klimakommissær, danske Connie Hedegaard, er klar med et nyt forslag til en midlertidig ordning, der skal opkræve CO2-afgift for flyvninger over Europa.

Ordningen skal ifølge forslaget gælde fra årsskiftet, indtil der er en global aftale på plads om nogle år.

Connie Hedegaard vil på et pressemøde onsdag i Bruxelles ikke svare direkte på, om det er i strid med en nylig aftale fra FN's luftfartsorganisation, Icao.

Men hun afviser, at det kan skabe usikkerhed om hele aftalens gyldighed, at EU nu lægger op til at genindføre sin egen, begrænsede afgift.

- Nej, det er jeg ikke bange for.

- Jeg tror, at alle lande vil anerkende vores ret til at regulere vores eget, suveræne luftrum. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at andre lande, som normalt altid overholder loven, ikke vil respektere det her, siger Hedegaard.

EU har tidligere forsøgt at opkræve klimaafgiften for hele rejsen fra alle fly, der lettede og landede i EU-lufthavne. Den ordning blev mødt med stor modstand fra blandt andre USA og de store lande i Asien.

I forsøg på at vriste sig ud af en fastlåst situation med diverse trusler fra udlandet fik klimakommissæren tidligere i år resten af EU-systemets opbakning til at sætte EU-afgiften i bero i et år.

Det skete i håb om, at man på et møde i FN's luftfartsorganisation, Icao, i begyndelsen af oktober kunne enes om en global aftale.

Helt så langt nåede Icao ikke. Det blev kun til enighed om en køreplan, der lægger op til, at der skal være en ordning fra 2020. Selve aftalen skal underskrives ved Icaos næste generalforsamling om tre år.

Kommissionens forslag skal godkendes af medlemslandene og i EU-Parlamentet, før det kan træde i kraft.

Hvis ikke det bliver godkendt, bliver det automatisk igen hele flyveturen ind og ud af EU, der bliver pålagt afgiften, og det internationale slagsmål kan så ventes at blusse op igen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip