Heftige vindstød udsætter kort rumrejse for Nasa-kapsel

Det amerikanske rumagentur Nasa meddeler torsdag kort før klokken 16 dansk tid, at det har udsat opsendelsen af rumfartøjet Orion.

Årsagen er kraftig vind på rumbasen Cape Canaveral i Florida og tekniske problemer.

Rumkapslen skulle have været sendt på en testmission i fire timer og 24 minutter i op til 6000 kilometers højde. Den konisk formede kapsel er konstrueret til at bringe mennesker til planeten Mars inden for en årrække.

Torsdag var der en periode på tre timer, hvor betingelserne var gunstige for at opsende Orion, men flere gange måtte opsendelsen afbrydes, indtil Nasa besluttede at udsætte forsøget til fredag klokken 13.05 dansk tid.

Orion skulle have været to gange rundt om Jorden og returnere til Jordens atmosfære med 30.000 kilometer i timen. Det er hastigheder, som senest blev nået under de amerikanske missioner til Månen for over 40 år siden.

Rumkapslen Orion ligner Apollo-kapslerne, der blev brugt under månelandingerne dengang. Den er bare dobbelt så stor og endnu mere teknisk avanceret end de gamle Apollo-fartøjer.

- Siden rumfærgeprogrammet sluttede (i 2011), har vi ikke haft denne følelse - at opsendelsen af et amerikansk rumfartøj fra amerikansk jord er begyndelsen på noget nyt, siger Mike Sarafin, der er chef for NASA's rumflyvninger.

Det er meningen, at Orions varmeskjold skal testes, når det bryder ind i Jordens atmosfære med 30.000 kilometer i timen og udløser voldsomme varmegrader. Skjoldet er i stand til at modstå varme på over 2000 grader.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip