Helt særlig samtale for Putin giver alvorlige bekymringer

Skrevet af Emil Martesen

13/02/2024
Foto: Shutterstock
En helt særlig samtale for Putin giver alvorlige bekymringer.

Dagens topnyheder

I kølvandet på et opsigtsvækkende interview mellem Ruslands præsident Vladimir Putin og den amerikanske journalist Tucker Carlson, har bekymringerne i Kina nået nye højder.

Interviewet, som hurtigt blev et globalt samtaleemne med over en milliard visninger, har sat spørgsmålstegn ved Ruslands fremtidige forhold til Kina. Kinesiske journalister fra People's Republic of China (PRC) og mediet NetEase ifølge AB News har udtrykt deres uro og spekulerer åbent i, om Rusland vil dolke Kina i ryggen.

Under interviewet fremhævede Putin Ruslands forsøg på at etablere gode relationer med Vesten efter Sovjetunionens opløsning, herunder overvejelser om at tilslutte sig NATO.

Disse bestræbelser blev imidlertid afvist af USA og dets allierede, hvilket ifølge Putin har ført til den nuværende dybe konfrontation mellem de to sider. Putin udtrykte også håb om forbedringer i forholdet mellem Rusland og USA i fremtiden.

Udviklingen har skabt en følelse af usikkerhed i Kina, hvor analytikere fra NetEase citerer den nuværende politiske situation i USA som en mulig faktor, der kunne påvirke Ruslands relationer med Kina.

Med Joe Biden, der har en hård linje over for både Rusland og Kina, og Donald Trump, der ønsker at fokusere på Kina og forbedre relationerne med Rusland, spekuleres der i, hvad et eventuelt skifte i Det Hvide Hus kunne betyde for Kinas forhold til Rusland.

Spørgsmålet om, hvorvidt Rusland vil vende sig væk fra Kina til fordel for forbedrede relationer med Washington, står nu åbent.

Og det scenario efterlader Kina i en tilstand af forhøjet årvågenhed over for de geopolitiske dynamikker, der udspiller sig på den internationale scene, og understreger kompleksiteten i de globale magtforhold.