Helveg og EU-venner presser på for højere energimål

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen har fået i alt syv EU-lande med på at appellere til EU-Kommissionen om at spille ud med mere ambitiøse klimamål frem mod 2030, end den gjorde i starten af året.

I et brev til EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, energikommissær Günther Oettinger og formanden for EU-Kommissionen, understreger Helveg og co., at de ønsker et bindende EU-mål for energieffektivitet.

- Der har faktisk ikke før været lande, der på den måde har krævet bindende mål. Det lægger betydelig vægt bag argumentet. Nu er der en hel del politisk vægt bag det, og det øger chancen betydeligt for at få et resultat, siger ministeren onsdag.

Kommissionen skal til at lave en gennemgang af det eksisterende energieffektivitetsdirektiv. I den forbindelse håber de syv lande, at kommissionen vil spille ud med bindende mål for en bedre udnyttelse af energien frem mod 2030.

De syv lande skriver i brevet, at situationen i Ukraine har understreget vigtigheden af at nedbringe EU's afhængighed af importeret olie og naturgas.

- En reduktion af energiforbruget gennem energieffektivitet er den mest robuste og priseffektive måde at øge energisikkerheden og mindske udledningen af drivhusgasser, skriver de.

Det er Belgien, Tyskland, Grækenland, Portugal, Irland og Luxembourg, der har skrevet under på appellen til kommissionen.

EU-Parlamentet har allerede meldt ud, at de ønsker, at bindende mål for energieffektivitet frem mod 2030.

Rasmus Helveg siger, at de seks landes opbakning er et godt eksempel på, at det rykker sig i den rigtige retning i forhold til at få ambitiøse EU-mål.

- Det er jo det, vi har gået efter - energieffektiviseringsmål. Og det er der heldigvis en stribe lande, der bakker op om. Og dermed er vi med til at spille ind i en debat, som er meget vigtig lige nu, siger Helveg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip