Hemmelig optagelse: Polsk minister skoser USA-venskab

23/06/2014 04:40

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Endnu en hemmelig optagelse ser nu ud til at ryste det politiske landskab i Polen.

Wprost, et polsk nyhedsmagasin, siger, at det er kommet i besiddelse af en hemmelig optagelse af en samtale med blandt andet Polens udenrigsminister, Radoslaw Sikorski. Her siger ministeren, der er i spil til en toppost i EU, angiveligt, at Polens forhold til USA er uden værdi.

Optagelsen skulle stamme fra en privat samtale mellem Sikorski og et polsk parlamentsmedlem tidligere på året. Det er uvist, hvem der har lyttet med, eller hvordan magasinet er kommet i besiddelse af optagelsen.

- Du ved, at alliancen mellem Polen og USA er værdiløs, lyder det fra Sikorski i den båndede samtale.

- Det er direkte skadeligt, fordi det skaber en følelse af falsk tryghed (...) Rent bullshit. Vi kommer i konflikt med tyskerne, russerne, og vi tror, at alt er super, fordi vi har givet amerikanerne et blowjob. Tabere. Komplette tabere, siger han ifølge et uddrag af samtalen.

Hverken folk tæt på Sikorski eller parlamentsmedlemmet, Jacek Rostowski, ønsker umiddelbart at kommentere optagelsen. Heller ikke en talsmand fra den polske regering vil endnu forholde sig til samtalen.

- Det er svært at forholde sig til noget, som bare er nogle få sætninger taget ud af en samtale. Vi vil formentlig kommentere mandag eller tirsdag efter regeringsmødet, fortæller talsmanden.

Sikorski er blevet nævnt som en af dem, der skal overtage en EU-toppost i løbet af efteråret. I sidste måned sagde Polens premierminister, Donald Tusk, at Sikorski naturligt vil være en kandidat til posten som EU's udenrigschef. Den post besiddes i dag af Catherine Ashton.

Wprost lækkede tidligere i juni en hemmelig samtale mellem chefen for Polens centralbank, Marek Belka, og indenrigsminister Bartlomiej Sienkiewicz.

I samtalen diskuterer de to angiveligt, hvordan centralbanken kan hjælpe regeringen med at sætte skub under økonomien forud for et valg. Oppositionspolitikere mener, at ministeren og centralbankchefen forsøgte at indgå en ulovlig studehandel og har krævet regeringens afgang.

/ritzau/Reuters