Hemmeligt samarbejde: Militante angrebet i Libyen

To gange på den seneste uge har Egypten og de Forenede Arabiske Emirater i al hemmelighed samarbejdet om at gennemføre to luftangreb mod islamitiske militser i Libyen, skriver avisen New York Times.

USA er ifølge flere kilder, som avisen har talt med, overraskede over samarbejdet mellem to af landets tætte allierede og militære samarbejdspartnere. Angrebene skulle være gennemført uden først at informere eller søge samtykke i USA.

Egyptiske embedsmænd har ifølge kilderne i det amerikanske embedsvæsen nægtet over for USA, at operationen har fundet sted. Dermed er præsident Barack Obamas regering blev fuldstændig sat på sidelinjen i forbindelse med angrebet, skriver avisen.

Samarbejdet er led i en magtkamp i den arabiske region, der er udbrudt i efterspillet efter det arabiske forår. Her står arabiske autokrater over for islamister, som de ser som en trussel mod regionen.

Siden militæret afsatte den islamistiske præsident Mohammed Mursi for et år siden, har den nye egyptiske regering dannet en blok sammen med Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater, der skal yde indflydelse i resten af regionen for netop at begrænse islamisternes magt.

Libyen har været plaget af uro siden oprøret, der væltede Muammar Gaddafi. Myndighederne i Libyen har svært ved at genetablere kontrollen i det nordafrikanske land, og det har blandt andet givet plads til kampe mellem rivaliserende militante grupper.

/ritzau/

 

Dagens Gossip