Henrik Dam: Syrienkrigere på dagpenge skal stoppes

Det er uacceptabelt, at 32 danske syrienkrigere har fået kontanthjælp eller dagpenge for 378.999 kroner, mens de kæmpede i Syrien. Beskæftigelsesministeriet kontakter derfor a-kasser eller kommuner, som kan politianmelde modtagerne for socialt bedrageri.

Det siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til Ritzau om ministeriets orientering, som Radio24syv har fået aktindsigt i. Politiets Efterretningstjeneste (PET) har orienteret Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star) om sagerne.

- Når PET orienterer os, kontakter vi kommunen eller a-kassen. Vi sikrer os, at der bliver fulgt op på det af a-kassen eller kommunen. Det er helt uacceptabelt, at man tager af sted som hellig kriger, siger Henrik Dam Kristensen.

- Og man skal under ingen omstændigheder gøre det på offentlig forsørgelse. Er der grundlag for en politianmeldelse, skal kommunen eller a-kassen gøre det med det samme, ligesom de skal kræve pengene tilbage.

Hidtil har kun én sag ført til en politianmeldelse for socialt bedrageri.

- Syrienkrigerne ved, hvordan de kan udnytte systemet, og kontrollen virker ikke. Derfor må man stramme reglerne, siger den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp til Radio24syv.

Retsordførerne Peter Skaarup (DF) og Jeppe Mikkelsen (R) vil sætte en stopper for danske "lommepenge" til syrienkrigerne. Beskæftigelsesministeren er enig.

- Er der foregået noget ulovligt, skal det politianmeldes. Det skal der ikke herske nogen som helst tvivl om. Pengene skal betales tilbage. Det danske samfund skal på ingen måde understøtte en hellig kriger, lyder det fra Henrik Dam Kristensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip