Henrik skal dø af kræft: Her er ægtepars rørende fortælling

Skrevet af Michael Lauritsen

|

21/11/2013

Dagens topnyheder

- Her er min mand, som lægerne ikke kan hjælpe mere. Han ligger sammen med vores datter.

Ordene kommer fra Thora Broberg og står sammen med et billede, der viser hendes mand, 42-årige Henrik, i kærlig omfavnelse med parrets yngste datter på ni år.

For mindre end et år siden levede de en almindelig tilværelse i Nuuk på Grønland. Nu ved de, at Henrik inden længe skal dø som følge af en svulst i hjernen.

Billedet blev onsdag aften delt på Kræftens Bekæmpelses Facebook-side, og siden har mere end 18.000 danskere tilkendegivet deres sympati og støtte med et 'synes godt om'.

Nu står Thora Broberg frem via Dagens.dk og fortæller historien om Henriks sygdomsforløb. Et forløb, der begyndte den 10. april i år.

- Vi står og laver madpakker og kaffe om morgenen. Som sædvanling. Pludselig får Henrik kraftige kramper. Inden for tre timer efter ligger han i respirator, og det viser sig, at han har en svulst i hjernen, siger Thora Broberg til Dagens.dk.

SE OGSÅ: Fotograf foreviger afdøde kones kræftkamp

Krampen skulle vise sig at være en bimlende alarmklokke. For allerede to måneder før var Henrik begyndt at få problemer med balancen. Men, selvom Thora Broberg forsøgte at overbevise ham, afviste han at ringe til sin læge.

- Han var af den overbevisning, at sådan noget skal arbejdes væk. Han ville ikke gå til lægen, for han havde aldrig været syg, fortæller hun.

14 dage efter får Henrik på Rigshospitalet at vide, at det er en ondartet svulst på størrelse med to hønseæg. Det bliver starten på et barskt behandlingsforløb, som omfatter tre operationer i hjernen, 30 strålebehandlinger og kemokure med piller.

Det afsluttes i august. Men scanningsbilleder af Henriks hjerne viser, at svulsten fortsætter med at vokse.

Han får valget mellem at forsætte med kemoterapi eller stoppe. Kemoen vil forlænge hans liv, men til gengæld forværre hans livskvalitet betydeligt. Henrik vælger behandlingen fra.

- Han vil i stedet fokusere på at gøre det så godt som muligt med det liv, han har tilbage, siger Thora Broberg.

Nu ligger han og venter på Hospice Søndergård ved Måløv. Han kan dø i nat, om nogle dage eller uger, lyder meldingen.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Imens forbereder Thora Broberg og parrets fire børn sig på det svære farvel.

- Det er det mest forfærdelige, jeg nogensinde har oplevet. Jeg vil ikke ønske for nogen at skulle gennemgå, hvad vi har gennemgået de seneste syv måneder. Et eller andet sted finder man styrken. Jeg ved ikke, hvor den kommer fra. Jeg vidste heller ikke, jeg havde den. Men det gør, at jeg kan være der for ham og for børnene. Det må være kærligheden, der gør det, forklarer hun.

På Kræftens Bekæmpelses Facebook-side deles ofte billeder af danskere, der har vundet over kræften. Henrik kommer til at tabe sin kamp.

- Vi er meget enige og vil gerne viderebringe historien om, at der er en sygdom, der skal bekæmpes. Men man har selv et ansvar. Mærk efter, snak med lægen, lyt til omgivelserne. Hvis det kan hjælpe to eller 20.000 andre, så er vi glade. Billedet er hårdt at se på, men det er også fyldt med kærlighed. Og det er det, vi står for. Vi kunne have valgt at lukke dørene, men nu åbner vi op og fortæller om Henriks forløb, siger Thora Broberg.

Hos Kræftens Bekæmpelse er man glade for, at Thora og Henrik Broberg tør stå frem.

- Det er et meget stærkt billede, og det er rigtig flot, familien vil dele det med os. Det er ikke kun gamle mennesker, der får kræft. Det er også unge i deres bedste alder og folk med børn. Og det, vi ser på billedet, finder sted hele tiden, siger overlæge og lægefaglig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen, til Dagens.dk.

Han fortæller, at kræft i hjernen ofte først bliver opdaget, når sygdommen er meget fremskreden, fordi det først er her, symptomerne kan mærkes.

KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE DET I FULD STØRRELSE: