Her bruger danskerne flest penge på julen

Julen står for døren, og det betyder typisk et godt indhug i pengepungen, når der skal købes julemad og ikke mindst julegaver. I år ser nordjyderne ud til at ville bruge flest penge på hjerternes fest, viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har udført for Nordea.

Nordjylland er faktisk den eneste af landets fem regioner, hvor det samlede julebudget vil stige i forhold til sidste år. Således vil nordjyderne bruge 5280 kroner, hvilket er 340 korner mere end sidste år.

LÆS OGSÅ: FAKTA: Her bruger danskerne flest penge på jul

I bunden ligger Region Sjælland. Her vil sjællænderne bruge 4150 kroner på det samlede julebudget, og det er 400 kroner mindre i forhold til sidste år.

Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen mener, at forklaringen på forskellene i julebudgettet skal findes i udviklingen af boligpriserne.

- Når du leder efter en forklaring på de regionale forskelle, så giver boligmarkedet en god forklaringsmodel. Og det understreger, at boligprisudviklingen spiller en afgørende rolle for danskernes forbrugslyst, siger Ann Lehmann Erichsen.

De seneste tal fra Realkreditrådets og Realkreditforeningens boligmarkedsstatistik viser således, at prisfaldene på parcel- og rækkehuse, siden de toppede, er 32 procent for Region Sjælland, mens det kun er fire procent i Nordjylland.

Region Sjælland har dog oplevet en fremgang på fire procent, efter at priserne ramte bunden.

Undersøgelsen viser, at danskerne samlet set vil sænke deres julebudget med fem procent. Forbruget kan dog stige frem mod jul, da mange godt kan have problemer med at holde snor i juleudgifterne.

- Der skal et ualmindelig godt budget-gen til for at holde hus med pengene. Inden man ser sig om, har man brugt 500 kroner mere end planlagt. Så mon ikke de beløb, folk afsætter til juleforbruget, i sidste ende er minimumtal, siger Ann Lehmann Erichsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip