Her er 7 ting, som du kun genkender, hvis du lider af migræne

20/09/2015 11:16

Kristine Bugbee

Nyheder

Mest læste i dag

Smerten under et migræneanfald er så uudholdelig, at man SKAL lide af migræne for at forstå præcis, hvor ubehageligt det er.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde tidligere på måneden en rapport om sygdomsbyrden i Danmark, der viser, at hele 640.000 danskere døjer med migræne.

Den onde lidelse er skyld i mere end 1,5 millioner lægebesøg om året og tre millioner sygedage - og dermed også tunge omkostninger forbundet med tabt produktion. Desuden koster migræne statskassen mere end 400 millioner skattekroner at behandle og pleje hvert år.

Kære alle, som aldrig har haft et migræneanfald: Det er IKKE for sjov!

Her er syv ting, som alle med migræne kan nikke genkendende til.

1. Velmenende venner kommer med gode råd
...Og lige dér bliver det helt tydeligt, at de bare ikke forstår, hvad migræne går ud på. De aner simpelthen ikke, hvad de snakker om. De foreslår dig at drikke noget vand eller røre dig lidt - eller tænke på noget andet for at glemme smerten. Nej. Sådan fungerer det desværre ikke, tante Sussie.

2. Du er vant til at høre sætningen: 'Jeg får også hovedpine'
Du nævner din migræne og får et svar, som beviser, at personen overhovedet ikke har forstået, at hovedpine og migræne spiller i to helt forskellige ligaer. Hovedpine kan lindres med en panodil. Migræne er komplet ligeglad med smertestillende piller - den brager bare videre. Din hovedpine kan ikke sammenlignes med min migræne. Slet ikke.

3. Og disse ord: 'Tag det roligt - så er det heller ikke værre'
Her bliver det igen krystalklart, at personen ikke har fattet omfanget af ubehaget. Migræne er ikke bare den mest intense hovedpine, man kan forestille sig. Den bliver også ledsaget af kvalme, opkast og sensitivitet over for lugte, lyd og lys.

4. Du har prøvet ALT
Kinesiske urter, magnesium, latterligt dyre piller, overdreven motion, akupunktur, andre alternative behandlinger, lange middagslure, dæmpet belysning, fysioterapi, hormonbehandlinger... Du har prøvet det hele. Du har stadig migræne.

5. Du har vænnet dig til mørket
Din erfaring har lært dig, at et anfald kan vare i flere dage, og du kan mærke, når det kommer snigende. Under anfaldet befinder du dig i et mørklagt og lydløst soveværelse (lyd og lys er dine to værste fjender i universet). Når smerten endelig aftager, er du komplet udmattet.

6. Dine sanser går amok
Du kan lugte, hvad din nabos, nabos, nabo laver til aftensmad. Og selvom det er din yndlingsret, har du lyst til at kaste op. Så det gør du. Dit syn er sløret, og du ser prikker og bliver svimmel af det - derfor åbner du sjældent øjnene. En hvisken, en vejrtrækning, et forsigtigt trin på et gulvtæppe. For dig lyder det som et overlæsset godstog i høj fart.

7. Hvad med fremtiden?
Du tænker ofte på, om du nogensinde får et ganske almindeligt arbejdsliv og normale (vedligeholdte, uforsømte) sociale relationer. Og om venner og arbejdsgivere nogensinde vil forstå (sådan rigtigt), at migræne er ÆGTE og frygteligt, selvom det er en usynlig lidelse.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: