Her er de 5 værste fejl, du kan begå på Facebook

Om vi vil det eller ej, så fylder de sociale medier efterhånden en del i vores liv.

Og selvom de fleste efterhånden føler, at de har fuldstændig styr på, hvordan man begår sig på de forskellige platforme, så er mange af vores handlinger alligevel ikke særligt gennemtænkte.

Ifølge en ny undersøgelse fra Sikkerhedsfirmaet Kaspersky, stammede mere end hvert tredje forsøg på phishing i 2013 fra sociale medier – og mere end hvert femte af de forsøg kom fra Facebook.

Kaspersky Lab har derfor lavet en liste over de fem typiske fejl, folk begår på Facebook, som kan ende med at få konsekvenser for deres sikkerhed på nettet:

1. Læg hele din biografi på Facebook

Hvad er der galt med det: Vi lever i en ‘like-kultur’, hvor vi går meget op i, hvor mange hilsner vi får på Facebook på vores fødselsdag eller hvor mange likes, vi får, når vi lægger et billede op af vores nyfødte.

Mange af os tænker ikke over, hvor sensitiv den type information kan være. De cyberkriminelle klapper til gengæld i deres hænder, når de kan få fat i den slags ting.

Hackere samler nemlig til bunke for at planlægge angreb mod din arbejdsgiver, din netbank eller lignende.

Hvad skal du gøre: Lad være med at dele din fulde fødselsdato ― nøjes med at dele datoen og ikke fødselsår, hvis du gerne vil have hilsner på din fødselsdag. Undgå derudover at videregive information omkring dine slægtninge, dit kæledyrs navn og anden personlig information, der kan misbruges i de såkaldte ’social engineering’-angreb (hackerangreb, hvor informationer om dig spiller en rolle).  

2. Offentlige posts 

Hvad er der galt med det: Alle kan se dem ― dine venner, din mor, din chef, din ekskæreste, din fremtidige arbejdsgiver, reklamebureauer, og dem, der planlægger online svindel. Folk kan bruge dine ord mod dig og hænge dig ud.

Når du først har postet det, så er det ’out in the open’ og kan ikke tages tilbage. Der findes flere tilfælde, hvor folk har mistet deres job eller fået ødelagt deres karriere eller forhold til personer, de holder af, grundet noget de har postet på Facebook.

Hvad skal du gøre: Opdater dine Facebook-kontoindstillinger så dine posts kun bliver delt med dine venner og dine venners venner. Du kan let ændre den indstilling, hvis der er et specifikt post, du alligevel bare er nødt til at dele med Facebooks mere end en milliard brugere.  

3. Usikkert password

Hvad er der galt med det: Du har sikkert mange private albums og beskeder på Facebook, som du ikke er interesseret i, at andre får at se. Og du bruger sikkert også din Facebook-adgangskode til din mail, din LinkedIn eller lignende. Det vil sige: bliver din Facebook konto hacket, så har hackerne i princippet også adgang til de andre platforme.

Facebook kan endvidere give hackere et spor til dine passwords – hvis du altså benytter kæledyrsnavne, børnenavne, børnefødselsår, bryllupsdatoer eller lignende. Disse ting, og mere, er typisk frit tilgængeligt hos mange af os via Facebook.

Hvad skal du gøre: Vælg et stærkt og sikkert kodeord til din Facebook-konto. Du kan eventuelt sikre din konto yderligere ved at aktivere to-trins-godkendelse. Men først og fremmest, skal du sørge for, at du kun bruger dit Facebook-login til Facebook og ikke andet.  

4. Fortæl, hvor du befinder dig

Hvad er der galt med det: Det giver folk indsigt i, hvor du befinder dig, hvor du bor, og hvor du arbejder.

Noget så uskyldigt som at checke ind på en restaurant, når du er ude og spise, kan give indbrudstyve en indikation om, at du ikke er hjemme. 

Hvad skal du gøre: Deaktiver geo-tagging (Facebook finder automatisk din placering via kameraets GPS) i de billeder, du lægger på Facebook.

Lad være med at bruge Facebook til at checke ind eller lav en lille kontrolleret liste med venner, som du vil give lov til at se dine indtjekninger.  

5. Bliv venner med folk, du ikke kender

Hvad er der galt med det: I det sekund du trykker ’accepter anmodning’ har du givet den person adgang til al den information, du har postet i ’kun venner’. 

Ved at gøre det sætter du både dit og dine venners privatliv og sikkerhed på spil. Mange bruger nemlig ’venners venner’-indstillingen og pludselig når deres opdateringer m.m. meget bredt ud.

Din nye ven kan nu sende beskeder (der måske indeholder spam eller phishing) og blive venner med endnu flere i din vennekreds – for jeres venskab er med til at højne hans troværdighed.

 

Dagens Gossip