Her er der størst risiko for indbrud

Skrevet af Michael Lauritsen

21/02/2013

Dagens topnyheder

Bor du i Vallensbæk, Faxe, Rudersdal, Gentofte, Greve eller Fredensborg er det en god idé at gardere dig ekstra meget mod indbrud.

Det oplyser Alka.

De fem kommuner er de mest populære blandt indbrudstyvene var de mest populære kommuner i 2012 blandt landets indbrudstyve, viser tal fra Danmarks Statistiks.

Vallensbæk var den klare topscorer med 35,5 indbrud pr. 1000 indbygger. Dernæst følger Faxe med 32,2 indbrud, Rudersdal med 30,8 indbrud, Greve med 30,2 indbrud, Fredensborg med 29,8 indbrud samt Gentofte med 29,2 indbrud pr. 1.000 indbygger.

I Vallensbæk har beboerne desuden oplevet en stigning på hele 120 procent i antallet af indbrud fra 2007 til 2012, viser tal fra Politiet.

Ifølge forsikringsselskabet Alka skyldes de mange indbrud i Danmark blandt andet, at danskerne gør indbrudstyvenes arbejde alt for let.

- Vores erfaringer viser desværre, at rigtig mange er alt for dårlige til at sikre deres hjem. Tyven er typisk brudt ind gennem døre og vinduer med ældre beslag, karme og låse, som tyven forholdsvis let kan bryde op. Og når tyven forlader stedet, kan han vælge døre og vinduer, som heller ikke er sikret med indvendig nøglelås. Derfor er det en god investering at gennemgå døre og vinduer og udskifte til nye og sikre låse, der kan holde tyvene på afstand. Vi vurderer, at de som sikrer deres hjem også mindsker risikoen for indbrud markant, lyder det fra Lise Agerley, kommunikationschef i Alka.

Mere med i sækken
Alka kan også se på tallene, at tyvene stjæler mere pr indbrud, hvilket viser, at danskerne giver indbrudstyvene alt for gode arbejdsforhold.

- Sidste år fik vores kunder i gennemsnit stjålet for over 22.000 kr. pr. indbrud, hvilket er en stigning på næsten 20 pct. i forhold til året før. Det viser meget tydeligt, at indbrudstyvene ved, hvad de skal gå efter. De går efter dyre designermøbler og andre let omsættelige værdier i vores hjem, siger Lise Agerley.

Afdæk de svage punkter
For at sikre sig mod de snu indbrudstyve, har Alka følgende gode råd.

- Kig på dit hjem med en tyvs øjne og afdæk de svage punkter – og få gjort noget ved dem med det samme. Det er vigtigt, at man har solide døre med borebeskyttede låse overalt i huset. Alle vinduer bør have solide hasper helst med låseanordninger eller særlige haspesikringer. Alarmer er også effektive til at skræmme tyvene væk. Med en alarm, der kimer, har tyven ikke arbejdsro, og politiet bliver opmærksom på, at der er indbrudstyve i et bestemt område. Hvis man ikke vil ofre penge på de dyre og avancerede alarmer, virker de billigere også glimrende. Og så er det vigtigt at have en indboforsikring. Så kan du trods alt får de fleste værdier dækket, hvis uheldet er ude. Tal med dit forsikringsselskab og hør nærmere om, hvordan du er dækket bedst ind, forklarer Lise Agerley.

Pas på – tyven kan komme igen
Hvis man har haft indbrud, anbefaler Alka, at man først og fremmest kontakter politiet og dernæst sit forsikringsselskab, der vil vejlede i den videre proces.

- Sørg for at få dækket huset af hurtigst muligt, så man undgår flere uønskede besøg. Desværre ser vi ofte, at tyvene vender tilbage efter det, de ikke fik med i første omgang. Det er også en rigtig god idé at tage billeder af situationen og at få overblik over omfanget af tyveriet. I det videre forløb skal tabet gøres op, og man skal kunne dokumentere sit tab. I den forbindelse kan det være nødvendigt at have kvitteringer på sine ting – gerne suppleret med billeder”, lyder rådene fra Lise Agerley.

De 10 kommuner, der i 2012 havde flest indbrud pr. 1.000 indbygger er:

Vallensbæk:          35,5 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012
Faxe:                       32,2 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012
Rudersdal:             30,8 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012
Greve:                     30,2 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012
Fredensborg:         29,8 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012
Gentofte:                 29,2 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012
Køge:                      28,9 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012
Høje-Taastrup:      27,7 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012
Helsingør               27,3 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012
10. Solrød              26,6 indbrud pr. 1.000 indbygger i 2012

Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken.

Undgå indbrud

- Undgå opdateringer på Facebook, der indikerer, at du ikke er hjemme
- Luk og lås alle døre og vinduer
- Køb en tyverialarm
- Brug et tænd-og-sluk-ur til at tænde for lys og radio, så hjemmet ser beboet ud
- Få naboen til at tømme post, rydde sne og bruge din skraldespand
- Sørg for, at der holder en bil foran dit hjem
- Mærk dine ting, så de kan genkendes, hvis de bliver stjålet
- Tilmeld dig selv og dine naboer til Nabohjælp med sms www.nabo.dk/nabohjaelp