Her er fem traditionelle mandejob, der begyndte med en kvinde

Selvom kvinder siden 1960’erne har spredt sig ud på alle pladser på arbejdsmarkedet, er der stadig visse stillinger, som traditionelt anses for “mandlige”. Men flere af dem er faktisk begyndt med kvinder. Det skriver Huffington Post.  

Den første computerprogrammør var en kvinde.
Kvindelige programmører er lidt af en sjældenhed. I 2011 var kun 27 procent af de ansatte i IT-Branchens medlemsvirksomheder kvinder. 

Men faktisk var den mandsdominerede IT-verden næppe blevet til noget uden Ada Lovelace. Der i virkeligheden var komtesse. Sammen med Charles Babbage, der regnes for at være computerens fader, skrev hun verdens første computeralgoritme.

I “gamle dage” var det kvinder, der bryggede øl.
Det anslås, at kvinder kun står for 1 procent af stillingerne i bryggeribranchen i USA. Men tilbage i Middelalderen blev det anset for at være kvinde-arbejde. Men under den industrielle revolution i 1800-tallet rykkede ølbrygning ind på fabrikkerne. Og her blev størstedelen af arbejderne mænd. 

Fra 1916-1923 sad kvinder på magten i Hollywood.
I dag er de fleste film-instruktører og producere mænd, mens mandlige skuespillere får de højeste lønninger. Men i stumfilmens dage var der kvinder på de fleste stillinger i filmbranchen.

I 1923 var der flere kvindelige end mandlige ejere af uafhængige filmselskaber

Men efterhånden som filmindustrien voksede, bed få større mande-ejede produktionsselskaber sig fast. Og de kvindelige pionerer er blevet glemt.

Kvinder var de første trommeslagere.
Kig bag trommesættet på de fleste bands. Der vil som regel sidde en mand. Ligesom det oftest også er en mand, der i et klassisk orkester hamrer på paukerne.

Men for 3000 år siden var det kvinder, der styrede trommerne under religiøse ritualer.  

De første “læger” var kvinder.
Medicin-verdenen har længe været mandedomineret. Det er dog ved at ændre sig nu. I 2011 udgjorde kvinder 65 procent af de studerende på medicin. Og i 2017 vil der være flere kvindelige læger end mandlige.

Og lægegerningen begyndte da også hos kvinder. I det gamle Egypten og antikkens Grækenland var det de kloge kvinder, man gik til, hvis man havde et medicinsk problem.