Her er forskellene på den røde og blå finanslov

Skrevet af admin

|

27/11/2013

Dagens topnyheder

Regeringen indgik sent tirsdag aften en aftale om finansloven med Venstre og De Konservative. Aftalen indeholder mange lighedspunkter med den aftale, som Enhedslisten blev tilbudt. Nedenfor er de vigtigste forskelle.

 

Her er de røde forslag, der er gledet ud af finansloven:

* Højere fradrag for fagforeningskontingenter.

* Indsatsen mod social dumping begrænses i forhold til aftaleskitsen med Enhedslisten.

* Grøn investeringsfond med udlånskapacitet på fem milliarder er droppet. Den blå aftale beholder dog en ny naturfond og starttilskud til en letbane i Odense.

* Regeringen og Enhedslisten var enige om at droppe effektiviseringer i den offentlige sektor for 900 millioner kroner. Effektiviseringerne gennemføres nu som planlagt.

* Både den røde og den blå aftale afsætter én milliard kroner årligt til ældreplejen. Men i den blå aftale er der ikke noget krav om, at ældre skal i bad to gange om ugen. Det er i stedet op til den enkelte kommune, hvordan pengene skal bruges.

 

Her er de blå forslag, som er kommet ind i finansloven:

* Venstre har fået gennemført sit hovedkrav om at fremrykke de allerede aftalte skatte- og afgiftslempelser fra forårets vækstplanen, som også blev indgået med regeringen. Det vil koste 760 millioner kroner og skal styrke vækst og beskæftigelse i de danske virksomheder.

* Højere beskæftigelsesfradrag. Regeringen og VK er enige om at gøre det mere attraktivt at arbejde ved at forhøje beskæftigelsesfradraget. Enlige forsørgere får derudover et ekstra beskæftigelsesfradrag.

* Venstre og De Konservative har været stærkt kritiske over for regeringens plan om at forlænge de fejlbehæftede ejendomsvurderinger fra 2011 til også at gælde i 2013 og 2014. Men som en del af finanslovaftalen for 2014 vil de to borgerlige oppositionspartier nu lægge deres modstand mod regeringens lovforslag på hylden.

/ritzau/