Her er hemmelighederne der får dig til at undgå panik i årsopgørelsen

Skrevet af Emil Martesen

10 uger siden

|

07/03/2024
Foto: Dagens.dk
Foto: Dagens.dk
Der er en række ting du skal have styr på for at undgå panik, når snakken falder på årsopgørelsen.

Dagens topnyheder

Med årsopgørelsens ankomst lige om hjørnet, bringer Kristoffer Olesen fra Skatteguiden.dk lys over en ofte overset strategi, der kan forebygge skatteårets stress og skuffelser.

Han fremhæver, hvordan en proaktiv indstilling til forskudsopgørelsen kan spare mange for den årlige panik:

"Det kan godt være, at det lyder mærkeligt, men man skal glemme årsopgørelsen. I stedet bør man i løbet af året fokusere på forskudsopgørelsen. Når først årsopgørelsen for 2023 lander, så er 'skaden' sket, for så kan du ikke længere justere forskudsopgørelsen", siger Kristoffer Olesen til Ekstra Bladet.

Han lægger heller ikke skjul på, at kun en brøkdel af danskerne rent faktisk rammer plet med deres skatteafregning. Omkring 0,5 procent af befolkningen lander inden for en hundredelappes nøjagtighed, mens tre ud af fire typisk får penge tilbage, og den resterende fjerdedel står over for et skattesmæk.

Han kritiserer desuden ideen om at anvende skatten som en form for opsparing, idet dette hverken er økonomisk fordelagtigt eller rationelt, især i betragtning af de seneste års nulrente hos Skattestyrelsen.

For mange ligger udfordringen i manglende viden om, hvordan man skal forholde sig til forskuds- og årsopgørelsen:

"Det bunder i, at folk ikke ved, hvordan de skal forholde sig til deres forskuds- og årsopgørelse. Det er det, vi håber, vi kan hjælpe med - at rykke usikkerheden væk. Lad os få fokus på forskudsopgørelsen, så folk har kontrol hele året, for så skal du ikke sidde stresset i køen", siger Kristoffer Olesen fra Skatteguiden.

Afslutningsvis underbygger han sin pointe med Skatteguidens fund af gennemsnitligt 12.073 kroner i oversete fradrag per indberetning, hvilket svarer til, at man får 3.139 kroner mere udbetalt, og understreger potentialet i at give forskudsopgørelsen den opmærksomhed, den fortjener.