Her kan Nordjylland-restriktionerne også ramme

Skrevet af Julie Møller

12/11/2020
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nedlukningen af syv danske kommuner i det nordjyske kan også blive virkeligheden for andre kommuner i landet.

Dagens topnyheder

For at reducere smitteudviklingen i Nordjyland, er der blevet iværksat en række lokale restriktioner og tiltag i syv nordjyske kommuner. De trådte i kraft den 9. november, og indtil videre er restriktionerne gældende til den 3. december.

Men det er måske ikke kun nordjyderne, der skal vende sig til nye tiltag. Det kan nemlig også blive virkeligheden i andre kommuner. Det fortæller landets sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke til Berlingske. Han peger på, at Vestegnen og andre kommuner med minkproblemer kan blive underlagt lignende restriktioner.

“Det kan vi blive nødt til at sætte ind, og det vil vi være klar til. Hvis der skal komme andre regionale tiltag, skal de enten være forbundet med minksmitte andre steder i landet, hvor vi ser, at den breder sig meget hurtigt - eller hvor der er bred samfundssmitte, som vi ser i nogle kommuner i og omkring hovedstaden.”

Kryds ikke kommunegrænserne

Blandt andet lyder et af de tiltag, der trådte i kraft for få dage siden i Nordjylland, at borgerne opfordres til at blive i deres bopælskommuner. Derudover opfordres andre til ikke at besøge de syv kommuner i Nordjylland. 

Offentlige og private arbejdspladser i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommune opfordres til at hjemsende alle ansatte, og alle restaturanter og cafeer er lige nu lukket i de syv berørte kommuner. Det samme gør sig gældende for værtshuse og barer. Den kollektive trafik er også ramt, hvor der er lukket for trafik med f.eks. bus og tog ind og ud og på tværs af kommunerne. 

Tiltagene er foreløbigt gældende i de nordjyske kommuner til og med den 3. december 2020, men det kan altså også blive en realitet i andre dele af landet i den kommende tid, ifølge Magnus Heunicke.