HF skal være åben for elever med dårlige karakterer

06/04/2016 15:47

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Regeringen åbner i sit gymnasieudspil for, at de elever, som ikke klarer karakterkravet på 4, i stedet skal kunne komme på HF via en individuel vurdering.

Dermed vil regeringen altså give en ekstra chance til de bogligt svage elever. I udspillet skriver regeringen:

- Ansøgere kan fremover søge om optagelse på HF allerede efter 9. klasse.

- Ansøgere, der ikke opfylder adgangskravet på 4, og som eventuelt heller ikke søger om optag i direkte forlængelse af 9. eller 10. klasse, kan optages efter en standardiseret vurdering af deres personlige og faglige forudsætninger for at bestå en HF-uddannelse.

Det er særligt regeringens ambition om at indføre et karakterkrav i dansk og matematik, som har skabt splittelse på Christiansborg.

I rød blok mener flere partier, at adgangskravet på 4 er for højt og vil forhindre unge i at opfylde samfundsmålet om, at mange unge skal tage en uddannelse.

I blå blok mener flere partier til gengæld, at der skal skabes et fagligt stærkere gymnasium, hvor eleverne befinder sig på et højere fagligt niveau, allerede når de starter.

Regeringen vil indføre karakterkrav på 4 for HF for de elever, der kommer direkte fra grundskolen. Men samtidig vil man give mulighed for en individuel vurdering af de elever, der ikke lever op til kravet.

Ifølge minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V) skal HF dermed fortsat være en "mønsterbryder-uddannelse". Det siger hun ved præsentationen af regeringens gymnasieudspil.

- For de unge, der har været ude at rejse, eller måske har været i gang med andre uddannelser, men er faldet fra, for dem vil vi åbne en individuel vurdering. Den skal afklare, om de er motiverede og fagligt rustede til at tage en HF-uddannelse.

- Den 22-årige skal ikke bedømmes på, om man var umoden rod i folkeskolen. Man skal vurderes på, om man nu er motiveret til at begynde på HF.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lægger samtidig op til, at indholdet i HF-uddannelsen skal ændres.

- HF uddannelse skal være mere målrettet professionsbachelor og erhvervsakademiuddannelserne. Derfor giver vi nu HF en profil, som passer bedre til den gruppe af elevers niveau og mål, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/