Hjemmeværnsmand havde sprængstof til 225 bilbomber

Mængden af sprængstof, som sidste år blev fundet på bopælen i Mørkøv hos den 59-årige hjemmeværnsmand HD, var uhyggelig stor.

Det er i hvert fald senioranklager Thomas Brædders opfattelse, fortæller han torsdag ved Retten i Holbæk, hvor HD er tiltalt for grov overtrædelse af våbenloven.

- 112,8 kilo sprængstof. Det er nok til at sprænge en bro i luften og nok til at lave 225 bilbomber, siger Thomas Brædder i sin procedure.

Senioranklageren refererer til major Elgaard fra hærens ammunitionsrydningstjeneste, der har afgivet forklaring under sagen.

HD har under sagen forklaret, at han hentede sprængstofferne hos sin gode ven og overordnede i Hjemmeværnet, kaptajn JN, som tilkaldte HD, da han fandt ud af, at han var dødeligt syg.

Ifølge Thomas Brædder havde HD og kaptajnen en fælles forståelse omkring at bryde loven.

- Pagten med JN var stærkere end respekten for reglerne på området, lyder det i senioranklagerens procedure.

Anklagemyndigheden og forsvarsadvokat Esben Roslev er uenige om, hvorvidt der i sagen er tale om en overtrædelse af våbenloven under særligt skærpende omstændigheder. Esben Roslev mener, at der alene er tale om en simpel overtrædelse.

- Det afgørende er, om der har været en nærliggende fare for, at det kunne anvendes mod andre. Og hertil er mit klokkeklare svar "nej", siger Esben Roslev.

Men Thomas Brædder argumenterer for, at en af grundene til, at HD bør dømmes efter den strenge bestemmelse, er, at kriminelle let kunne have fået fingre i de mange kilo sprængstof.

- Han har tydeligvis ikke forstået, hvorfor der gælder så strenge regler på våbenområdet. For ham er det bare bagateller, siger Thomas Brædder.

Politiet fandt i sin tid HD's sprængstoflager, da man rykkede ud til hans afsidesliggende bolig, efter at en bekymret anmelder havde fortalt, at hun frygtede, HD ville begå selvmord.

På det tidspunkt havde han i over et halvt år haft sprængstofferne liggende, efter at han hentede dem hos kaptajn JN i december 2012.

Der ventes at falde dom i sagen torsdag eftermiddag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip