Hjemmeværnsmand idømt fire års fængsel i sprængstofsag

Retten i Holbæk idømmer en 59-årig tidligere hjemmeværnsmand fængsel i fire år for at have opbevaret knap 113 kilo militært sprængstof på sin bopæl ved Mørkøv.

- Retten har lagt vægt på den store mængde sprængstof, som indgår i sagen, fortæller retsformand Lis Hævdholm.

Dog er der ifølge Lis Hævdholm flere formildende omstændigheder, som gør, at retten ikke mener, at straffen skal være lige så høj, som anklagemyndigheden har krævet, nemlig fængsel i op mod seks år.

- Retten har lagt vægt på, at sprængstoffet er opbevaret på tiltaltes bopæl, uden at der har været en egentlig fare for sprængning, siger retsformanden.

Desuden taler det til den dømtes fordel, at han ikke har nogen forbindelse til det kriminelle miljø.

- Og så har vi tillagt det betydning, at tiltalte ikke tidligere er straffet.

Den dømte, Henning Daltorn, opbevarede de 113 kilo militært sprængstof på sin afsidesliggende ejendom i Mørkøv, da politiet i juli 2013 kom på besøg.

Årsagen til besøget var en henvendelse fra en anmelder, der var bekymret for, at Daltorn ville begå selvmord. Det har han dog selv under sagen pure afvist.

Den store mængde sprængstof stammede fra en afdød hjemmeværnskaptajn, der i mange år havde været Daltorns ven og mentor.

Kort før jul 2012 ringede kaptajnen til Daltorn og fortalte, at han var dødeligt syg med kræft i maven. Han bad ham om at fjerne de sprængstoffer, han havde liggende.

Daltorn har forklaret, at han ikke ville sværte kaptajnens eftermæle, og derfor valgte han at gemme sprængstofferne hos sig selv frem for at underrette forsvaret.

Lis Hævdholm fortæller i forbindelse med domsafsigelsen, at retten har anset det som en formildende omstændighed, at Henning Daltorn er kommet i besiddelse af sprængstoffet på den måde, som det har været tilfældet.

Nævningetinget ved Retten i Holbæk var en smule uenige om straffens længde. Der var ni stemmer for en straf på fire års fængsel, én stemme for tre års fængsel og to stemmer for fængsel i fire et halvt år.

Henning Daltorn har en lang karriere i Hjemmeværnet, hvor han var sprængstofekspert, og han er også i besiddelse af et civilt sprængningscertifikat.

Han har på grund af mere end 20 års tro tjeneste i Hjemmeværnet modtaget dronningens fortjenstmedalje tilbage i 2010, men på grund af sagen er han smidt ud af hjemmeværnet.

Han overvejer nu, om han vil anke dommen til Østre Landsret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip