Hjort afviser løftebrud om hævet bundskat

Normalt er der ikke den store forskel på, hvordan lystfiskere omtaler deres fangster og politikere omtaler de aftaler, de er med i: De er store og næsten umenneskeligt svære at få i land.

Men sådan er det tilsyneladende ikke, når man i Venstre omtaler den rammeaftale om en nye vækstpakke.

- Vi synes, vi har indgået en ok aftale, siger Venstres Claus Hjort Frederiksen forud for tirsdagens gruppemøde.

Venstre er blevet kritiseret af såvel egne medlemmer som fra de allierede i blå blok for at sælge sig for billigt i forhandlingerne, der kom lige i kølvandet på partiformand Lars Løkke Rasmussens tøjsag, der truede med at fælde ham som formand.

Men den kritik afviser Claus Hjort Frederiksen.

- Nu er det jo ikke verdens største aftale, vi taler om her. Det er jo ikke en vækstpakke i de dimensioner, vi har oplevet tidligere. Og for så vidt angår jobreformen, så fik vi opfyldt vores krav om, at ansvaret bliver i jobcentrene, og det var meget vigtigt for os, siger han.

Især de Konservatives leder, Lars Barfoed, har langet ud efter Venstre efter vækstaftalen. Barfoed har både beskyldt Venstre for at have skrevet under på "stort set det, regeringen lagde frem" og for at føre socialdemokratisk politik.

Et skudsmål, som Claus hjort kalder "mærkelig":

- Jeg synes, at den sprogbrug måske er lidt mærkelig, men det må stå for hans egen regning. Han skal jo også gøre noget for, at der bliver lagt mærke til ham.

I flere måneder har Lars Løkke Rasmussen gjort det klart, at en hovedprioritet for ham og Venstre var at lette skatten i bunden af indkomstskalaen. Men med vækstaftalen stiger bundskatten med, hvad der svarer til 17,3 milliarder kroner.

Spørgsmål: Claus Hjort Frederiksen, er det et løftebrud?

- Det er jo en afvejning. Danskerne slipper billigere med denne her øvelse (hævet skat for lavere energiafgifter, red.), og den er administrativt nemmere. Men det ændrer ikke ved, at en lempelse af jobfradraget står øverst på vores dagsorden.

Spørgsmål: Men er det løftebrud?

- Ikke efter min mening. Det er jo en forhandling, hvor du må afveje fordele og ulemper. Vi har jo som målsætning at gøre det billigere at være dansker, og det opnåede vi jo med denne her aftale, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip