Hjort bliver afkrævet garanti mod velfærdsforringelser

Skrevet af admin

20/05/2016

Dagens topnyheder

Afskaffelsen af et særligt likviditetstilskud på samlet set 3,5 milliarder kroner står højt på prioriteringslisten hos finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) under de igangværende forhandlinger om kommunernes økonomi.

Kommunerne mener, at det vil få alvorlige konsekvenser, især i landets yderområder, hvis tilskuddet sløjfes, og det får nu Enhedslisten til at afkræve finansministeren en garanti for, at velfærden ikke forringes.

Enhedslistens kommunalordfører, Rune Lund, vil rejse sagen i Folketingets spørgetid onsdag.

- Claus Hjort er utrolig opfindsom, når det handler om, hvordan regeringen kan tage penge fra kommunerne, mener Rune Lund.

- Finansministeren skylder en forklaring på, hvordan han kan blive ved med at påstå, at regeringens planlagte milliardbesparelser ikke vil gå ud over velfærden.

Enhedslisten mener, at fjernelsen af likviditetstilskuddet er endnu en nedskæring, der kommer oven i det omdiskuterede omprioriteringsbidrag, som alene betyder, at kommunerne skal spare cirka 2,4 milliarder kroner næste år.

De 3,5 milliarder, finansministeren nu lægger op til at fjerne, går til at sikre, at kommunerne har tilstrækkeligt penge i kassen til at afholde de udgifter, der er aftalt.

Men kommunerne har samlet set cirka 37 milliarder liggende, og derfor burde det ikke være nødvendigt med likviditetstilskud, mener finansministeren, der dog anerkender, at de 37-38 milliarder kroner er skævt fordelt mellem kommunerne.

Men han køber slet ikke argumentet om, at det vil koste velfærd, hvis tilskuddet fjernes.

- Hvis man digitaliserer, kan der frigøres ressourcer. På vejadministration kan der hentes betragtelige beløb, på jobcentrene kan man hente betragtelige beløb. Så selvfølgelig kan man effektivisere.

- Sandheden er, at det behøver ikke gå ud over nogen, sagde Claus Hjort Frederiksen torsdag til Ritzau.

/ritzau/