Hjort truer kommuner med økonomisk smalhans

admin

425 uger siden

|

24/05/2016

Dagens topnyheder

Kommunerne skal fortsat betale én procent af deres serviceudgifter i omprioriteringsbidrag. Samtidig skal de vænne sig til, at statskassen har mistet mange milliarder kroner.

Det fastslår finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) efter forhandlinger med Kommunernes Landsforening (KL) om budgettet for 2017.

- Der er ikke sådan en pengetank, hvor man bare kan hente penge op. Vi er nødt til i fællesskab at finde nogle løsninger på disse økonomiske udfordringer. Derfor har vi omprioriteringsbidraget, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Jeg har måttet fortælle kommunerne, at en del af det skal reserveres til, at vi fører det tilbage til kommunerne i finansloven, og vi skal tilpasse de offentlige anlægsinvesteringer til et normalt niveau.

Hjort påpeger, at hovedknasten er økonomien. Siden 2012 har statskassen mistet 20 milliarder kroner på lavere oliepriser. Togfonden til 28 milliarder kroner mangler så meget, at regeringen vil spare 21 milliarder kroner.

Selv om finansministeren ikke har aftalt nye møder med KL, vil han ikke vurdere, om parterne går fra hinanden uden en aftale.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for, at vi får en aftale med kommunerne. Det er det eneste fornuftige. Men jeg kan konstatere, at der er diskussioner i KL's bagland om at indgå en aftale, siger Claus Hjort Frederiksen.

Spørgsmål: Uden en aftale, skal du forhandle med 98 kommuner?

- Ja, eller også skal vi fastlægge budgettet i Folketinget. Udgangspunktet vil jo være: Hvordan ser fordelingen ud i år? Så må man jo se: Er der behov for nogle ændringer? siger Claus Hjort Frederiksen.

Spørgsmål: Så honningdepotet er lukket. Der kommer ikke flere penge?

- Alle kan forsikre sig om, at vi er under et voldsomt pres, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/