HK: Arbejde i ferien skal udløse erstatningsferie

Skrevet af admin

|

28/06/2014

Dagens topnyheder

Hvis man lige har løst en opgave for chefen, mens man i virkeligheden burde ligge med fødderne i poolkanten, skal man huske at bede om erstatningsferie.

Sådan lyder rådet fra HK/Privat.

- Vi anbefaler, at man så vidt muligt ikke svarer mails eller opkald i sin ferie. Selvfølgelig kan man være i en situation, hvor det er nødvendigt, men så skal man gøre det klart for chefen, hvad prisen er for det, siger advokat hos HK/Privat Klara Hoffritz og fortsætter:

- Hvis man bruger en feriedag eller to, skal man have dem på et andet tidspunkt. Det er der bare ikke særlig mange, som får.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening, DA, er ansættelsesretschef Flemming Dressen enig i, at man skal sørge for at holde fri i sin ferie. Men her stopper enigheden også.

- Det faktum, at folk arbejder lidt i deres ferie, det er et udtryk for en fleksibilitet, som kommer begge parter til gode, så man skal passe på ikke at gøre noget til et problem, når det ikke er det, siger Flemming Dressen og tilføjer:

- Til gengæld skal man huske på, at man ofte ikke er så uundværlig, som man går rundt og tror, så man kan godt tillade sig at trække stikket helt ud i ferien.

Hos HK mener Klara Hoffritz, at man ifølge ferieloven kun bør afholde sin ferie i hele dage, hvilket betyder, at et par timers arbejde i sommerhuset skal udløse en hel feriedag på et senere tidspunkt.

- Hvis man bliver forstyrret og lige skal arbejde i to timer, er det altså en hel feriedag, man skal have. Så må chefen vurdere, om det er det værd.

- Det er en god idé at aftale det med chefen, inden man går i gang med arbejdet. Det kan være lidt svære at komme efter ferien og bede om en erstatningsferie, siger hun.

Flemming Dressen erkender, at der er visse situationer, hvor erstatningsferie kan komme på tale.

- Hvis arbejdsgiveren eksempelvis beder en medarbejder om at påtage sig en akut arbejdsopgave i ferien, så er det selvfølgelig mere oplagt, at der kvitteres med en ny feriedag, siger han.

/ritzau/