HK'ere har indhentet lønefterslæbet fra finanskrisen

Flere års reallønsnedgang for medlemmerne af fagforbundet HK Privat er nu vendt igen.

I forbundets seneste lønstatistik kan man se, at medlemmerne har indhentet det tab i købekraften, som fulgte i kølvandet på finanskrisen.

Mens reallønnen for HK'erne i perioden 2010-2012 var negativ tre år i træk, har man nu for andet år kunnet konstatere, at denne gruppe lønmodtageres indtægt er steget mere end inflationen.

I 2014 steg gennemsnitslønnen således 2,0 procent, mens forbrugerpriserne kun steg 0,5 procent, svarende til en reallønsfremgang på 1,5 procent.

Dermed er lønnen sammenlagt steget med 10,7 procent siden 2010, mens priserne i samme tidsrum kun er øget med 9,1 procent.

- Det er gode tegn for virksomhedernes økonomi og for vores medlemmer. Det viser, at det private erhvervsliv er begyndt at tjene penge igen.

- Den udvikling er skabt af virksomhedens ansatte, og det er kun naturligt, at medarbejderne får en del af kagen i form af generelle lønstigninger, siger Simon Tøgern, der er formand for HK Privat.

Han mener også, at reallønsfremgangen kan tilskrives, at medlemmerne er blevet bedre til at forhandle løn.

Tallene dækker dog over store forskelle fra branche til branche. Således har nogle medlemmer oplevet, at deres realløn er uændret, mens andres købekraft er øget med mere end de gennemsnitlige to procent.

HK Privat er den største sektor i HK med 140.000 medlemmer. HK/Privat dækker alle privatansatte minus butiks- og lagerområdet, som dækkes af HK Handel.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip