HKKF-formand: Evaluering bør blive politisk

En undersøgelse af indsatsen i Afghanistan må forholde sig til de politiske beslutninger, der blev truffet. Det mener formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), Flemming Vinther.

Han er åben for at evaluere den militære del men ser gerne, at man inddrager den politiske del af indsatsen.

- Man kan godt kaste sig over den militære del, men jeg har svært ved at se, hvordan en evaluering skal blive ret meget andet end politisk, siger han til Ritzau.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger søndag på forsiden af Politiken, at han nu er klar til en evaluering af indsatsen i Afghanistan. Det bliver fra politisk hold afvist, at undersøgelsen skal politisere. Det mener Flemming Vinther kan blive nødvendigt.

- Jeg tror noget, vi alle sammen kan blive enige om, er, at vi ikke havde styr på deres kultur dernede. Der var de politiske forventninger ikke afstemt med virkeligheden i Afghanistan. Det brugte vi i forsvaret også en del tid på at lære, forklarer han.

Formand for hæren konstabler og korporaler frygter, at undersøgelsen bliver en heksejagt, hvor det gælder om at pege fingre.

- Det kan selvfølgelig også blive politisk i den forstand, at det bliver en jagt på dem, der har truffet beslutningerne, mener han.

Dog mener Flemming Vinther, at man sagtens kan bruge undersøgelsen konstruktivt.

- Man kan lære, hvad man skal skrive højere på listen næste gang: Kulturforståelse - Det skal rigtig højt op. Ambitionsniveau. Exit-strategi. Vi skal vide, hvad vi vil, hvad er målet, hvornår er målet nået og hvordan kommer vi ud.

Han opfordrer til, at erfaringerne fra Afghanistan vil gøre kommende missioner bedre defineret.

- Man bør fra politisk hold sætte sig ned og sige: Næste gang skal vi afstemme ambitionsniveau lidt.

/ritzau